Deseti dan štrajka glađu: Radnici Željezare Split na rubu snaga

Deseti dan štrajka glađu: Radnici Željezare Split na rubu snaga

Tekst: J.C.
Foto: Ante Čizmić / Cropix

VEĆ DESETI dan radnici splitske Željezare ustraju u štrajku glađu od kojeg, kako poručuju, neće odustati sve dok Vlada ne ispuni njihove zahtjeve. U Željezari glađu trenutno štrajka deset radnika, čije je zdravstveno stanje ozbiljno narušeno.

Dva su radnika jučer poslana kućama zato što su došli do krajnjih granica svoje fizičke izdržljivosti. I druge radnike i sindikalne povjerenike polako svladava opća iscrpljenost. Kako bi mogli gladovati radnici piju velike količine vode, čaja i sokova, a njih šest je već primilo infuziju. Hitna pomoć intervenirala je i danas, nakon što je jedan od štrajkaša izgubio svijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavili su štrajk, jer nisu u potpunosti zadovoljni onime što su im na sastanku u petak ponudili ministar gospodarstva Đuro Popijač i predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak. U ponedjeljak bi se trebao održati novi sastanak na kojem bi trebao biti i predstavnik tvrtke Trast koja polaže pravo na čeličnu žicu uskladištenu u splitskoj Sjevernoj luci.

U ponedjeljak bi se vlast trebala sastati i sa jednim potencijalnim kupcem Željezare. Na spornu žicu Trast polaže pravo zbog dugova Željezare. Radnici smatraju kako bi se njome mogla pokrenuti proizvodnja u Željezari. Uz to, radnici će prekinuti štrajk i kada se razvrgne kupoprodajni ugovor iz 2007. godine sa poljskim Zlomrexom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara