Desničari se udružili, uvjet je bio podrška Škori na izborima

Desničari se udružili, uvjet je bio podrška Škori na izborima
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

TRI stranke - Hrast, Hrvatska konzervativna stranka (HKS) i Blok za Hrvatsku -potpisale su u srijedu sporazum o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore iduće godine u okviru platforme Hrvatskih suverenista, a uvjereni su da će osvojiti najmanje 15 zastupnika te da se bez njih neće moći formirati nova vlada.

Podržavaju Škoru

Potpisnici Sporazuma potvrdili su da će na predsjedničkim izborima podržati nezavisnog Miroslava Škoru.

Predsjednik HKS-a Marijan Pavliček izrazio je zadovoljstvo što se nakon 15 godina rascjepkanosti desnog biračkog spektra govori o zajedništvu, uvjeren da će Hrvatski suverenisti na parlamentarnim izborima osvojiti najmanje 15-ak zastupnika.

"Na izborima za Europski parlament stvorena je gruda koja će se na parlamentarnima pretvoriti u lavinu", rekao je Pavliček i poručio kako je nakon 20 godina globalističkih vlada vrijeme za suvereniste koji će račune polagati samo hrvatskom narodu.

Predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić dodaje da su globalistički lobiji često omotani u "krasan celofan", ali da često rade protiv interesa hrvatskog naroda i države. "Jedini način da ih se prepozna je identitet i vrijednosti koji određuju hrvatski narod kroz stoljeća", kaže Ilčić i tumači kako zauzimanje za taj identitet i te vrijednosti Suvereniste čini posebnima.  

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović (Hrast) navodi da suverenističku priču čine i brojne inicijative, poput Građanske inicijative Istina o Istanbulskoj, Hrvatski bedem, ali i brojni ugledni pojedinci. 

Kod Plenkovića je zavladala panika

Zlatko Hasanbegović (Blok za Hrvatsku) tvrdi kako je kod predsjednika vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića zavladala panika jer će se na predsjedničkim, a potom i na parlamentarnim izborima "poput lavine" artikulirati nezadovoljstvo birača pokrenuto formiranjem "trgovačke protunarodne hrvatsko-srpske koalicije" kojom je pogažena "autentična biračka volja".

"To je razlog te panike, nervoze iza koje, osim narcisoidnosti Andreja Plenkovića, stoji strah", ističe Hasanbegović.

Da HDZ gubi popularnost s kojom se Plenković "očito ne može nositi", smatra i Zekanović, koji uvjerava kako se ni premijer ni HDZ ne mogu oporaviti od gubitka popularnosti. 

Na upit hoće li suradnju ponuditi i svojoj bivšoj stranačkoj kolegici Bruni Esih, koja dolazi s istog političkog spektra, Hasanbegović odgovara da su se "svi koji su se željeli priključiti, to učinili" te dodaje kako u "krajnjoj liniji postoje i stanoviti kriteriji, a jedan od njih je potpora Škori".

Kardinal Bozanić nije kritizirao Škoru 

Suverenisti ne dijele mišljenje da se jučerašnja propovijed kardinala Josipa Bozanića može iščitati kao kritika Škori, odnosno zagovaranje aktualne predsjednice .

"Riječ je o vašoj interpretaciji", poručio je Iličić novinarima. 

Sporazum o suradnji triju stranaka vrlo je kratak, a njegovi potpisnici navode da su se na taj korak odlučili polazeći od "višestoljetne potrebe za okupljanjem i suradnjom hrvatskih suverenističkih i nacionalističkih snaga".

"Imajući u vidu pogubnost providnog dvostranačja koje vladajućim oligarhijama, pa i sadašnjoj Vladi kao svojevrsnoj trgovačkoj srpsko-hrvatskoj koaliciji, omogućuju upravljanje nacionalnom sudbinom na način koji se ogleda u teškim demografskim, političkim, gospodarskim i kulturnim posljedicama", zaključuju Suverenisti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara