Detalji napada: Bombaš se zabio u vozilo s našim vojnicima, svjedoci ga vidjeli

Detalji napada: Bombaš se zabio u vozilo s našim vojnicima, svjedoci ga vidjeli
Foto: HINA, Sceeenshot N1, Index

MINISTARSTVO obrane je na izvanrednoj konferenciji za medije objavilo da su hrvatski vojnici napadnuti u Afganistanu te da su trojica vojnika teško ozlijeđena, a jedan je zadobio teške ozlijede glave i bori se za život. 

Rođen je 1992. godine i pet je godina u sustavu MORH-a. Godine 1992. je rođen i drugi ozlijeđeni vojnik, a treći je 1987. godište. Ozlijeđeni su vojnici iz Osijeka, Vinkovaca i Sesveta.  

Hrvatski su vojnici oko 8 sati krenuli iz kampa Gibson koji se nalazi u sklopu aerodroma Kaja u Kabulu, gdje su smješteni. Iz kampa Gibson krenuo je konvoj s pet neborbenih, ali oklopljenih vozila. U svakom su vozilu bile tri osobe. Hrvatski vojnici bili su u tri vozila, a u druga dva su bili Afganistanci. 

Brigadni general Krešo Tuškan ispričao je da su svjedoci vidjeli motocikl trokolicu s bombašem samoubojicom. 

Kako je došlo na napada

"Kolona je krenula u 8.15 prema aerodromu. Dva vozila su se odvojila prema kampu Kaja kako bi pokupili pravnog savjetnika i njegovog suradnika. Tri vozila su nastavila put prema kampu Lion. U 8.45, na putu od kampa Kaja do kampa Lion, na 200 metara od kampa Lion, došlo je do zalijetanja trokolice motocikla s bombašem samoubojicom u na treće naše vozilo. Brzo su iz kampa izašle zaštitne snage i osigurale područje te pružile pomoć ozlijeđenima i prebacile ih u medicinsku ustanovu koja je pružila pomoć našim ozlijeđenima. Dva pripadnika s težim ozljedama su zračnim putem transportirani u najbližu bolnicu, a treći koji je imao ozljedu ruke, ostao je u kampu radi pružanja daljnje pomoći. Da vozilo nije bilo blindirano, posljedice bi bile puno teže", kazali su iz MORH-a na presici i dodali da je sada u tijeku provođenje očevida.

"Svaki dan su išli u taj kamp da bi mentorirali afganistansku specijalnu policiju, nisu sudjelovali u borbenim operacijama", rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara