Deutsche Telekom - ukradeni podaci 17 milijuna pretplatnika

Deutsche Telekom - ukradeni podaci 17 milijuna pretplatnika

HAKERI su provalili u sustav Deutsche Telekoma i pritom ukrali osobne podatke 17 milijuna pretplatnika T-mobilea.

Podaci koji su se našli u krivim rukama detaljni su: "Osim imena, adresa, brojeva mobitela, podataka, nekim korisnicima su otkriveni datumi rošenja i e-mail adrese", priopćio je Deutsche Telekom. Nasreću, uz te podatke nisu se nalazili brojevi bankovnih računa, kreditnih kartica i podaci o ostvarenim pozivima korisnika, piše njemački Der Spiegel.

Pljačka osobnih podataka dogodila se 2006. godine no do danas ti podaci nisu vraćeni niti je otkriven počinitelj što dodatno ohrabruje internetski kriminal. Pozitivno je što još uvijek ti podaci nisu iskorišteni u negativne svrhe, no za to mogućnost uvijek postoji. Podaci mogu biti prijetnja i za političare, poslovne ljude, ali i svećenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo unutarnjih poslova zamolilo je istražitelje da analiziraju potencijalnu opasnost za nekoliko javnih osoba, no detalji o kome se radi nisu dostupni javnosti. Telekom je nakon incidenta pojačao zaštitu osobnih podatak te ponudio korisnicima besplatnu zamjenu telefonskih brojeva mobitela kao i posebnu besplatnu telefonsku liniju za rješavanje upita vezanih uz osobne podatke.

Ovo je još jedna crna mrlja u dosjeu Deutsche Telekoma nakon 2005. kada se kroz određene tehnološke "rupe" moglo pratiti birani, pristigli i propušteni pozivi određenih pretplatnika.

V.M.
Foto: telecom.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara