Dijana Čuljak odlazi s HRT-a: Novinari s Prisavlja zgroženi jer joj se HRT zahvaljuje na dosadašnjem radu!

Dijana Čuljak odlazi s HRT-a: Novinari s Prisavlja zgroženi jer joj se HRT zahvaljuje na dosadašnjem radu!

Screenshot: HTV

DANIMA se već pokušava saznati u kakvom je statusu Dijana Čuljak na HRT-u, a danas se to konačno i saznalo. S HRT-a stiglo je priopćenje u kojemu stoji kako su HRT i Dijana Čuljak dogovorili sporazumni prestanak ugovora.

"HRT i dugogodišnja novinarka i urednica Dijana Čuljak dogovorili su sporazumni prestanak ugovora o radu s 30. studenim 2011. godine", priopćila je glasnogovornica HRT-a dodajući kako dogovori o sporazumnom prestanku ugovora o radu traju već neko vrijeme. "A danas je učinjen i zadnji korak. HRT zahvaljuje gđi Dijani Čuljak  na njezinu dosadašnjem radu", zaključuju s HRT-a.

"Posao koji radim 20 godina na HRT-u je javan. Budući da u ovom trenutku nemam potporu dijela javnosti nema više smisla da radim kao novinar na HRT-u. Zahvaljujem kući u kojoj sam naučila sve što znam o novinarstvu i upravo zato do krajnjih pravnih ishoda ne želim biti kamen oko vrata televiziji koja me profesionalno odgojila", izjavila je Dijana Čuljak povodom odlaska s televizije.

Skandal i na odlasku: Na kakvom joj to radu HRT zahvaljuje?

Čak ni odlazak Dijane Čuljak s HRT-a nije uspio proći bez skandala. Novinari s Prisavlja zgroženi su priopćenjem kojega je uprava kuće poslala povodom odlaska kontroverzne novinarke, u kojem joj se "zahvaljuje na dosadašnjem radu". Žestoko su i žurno reagirali preko HRT-ovog ogranka u Hrvatskom novinarskom društvu (HND).

"Ovo priopćenje dokazuje da ste izabrali stranu, ono je uvreda svim poštenim djelatnicima HRT-a koji svoje prihode nikada nisu crpili iz vanjskih produkcija HRT-a, nanoseći joj izravnu štetu. Uvreda je svim djelatnicima HRT-a čija se imena nisu nalazila na naslovnicama tiskanih medija zbog korupcije i sukoba interesa i koje ne istražuju DORH i USKOK", stoji u reakciji HTV-ovaca.

Čuljak treba tužiti i tražiti naknadu štete, ako se optužbe potvrde

Ako se optužbe protiv Čuljak pokažu istinite, smatraju da bi HRT trebao podnijeti kaznenu prijavu i tražiti od nje naknadu štete.

"Na ovaj način kuća se nikad nije javno zahvaljivala otpuštenim vanjskim suradnicima koji su godinama, neki i desetljećima, sudjelovali u stvaranju programa HRT-a, a kamoli onima koji su našli profesionalne i ljudske hrabrosti uopozoravati na nepravilnosti u radu HRT-a", kažu novinari s Prisavlja i traže da se priopćenje "o dugogodišnjoj suradnji" hitno povuče.

Stanković: To nije mudra ekonomska odluka! Da je pričekala, mogla je dobiti otpremninu!

U velikoj konkurenciji HTV-ovaca koji su se godinama sukobljavali sa Čuljak i javno govorili o njenim nenovinarskim angažmanima i o suradnjama izvan matične kuće, izabrali smo Aleksandra Stankovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram da je glupo što je sad dala otkaz. Mogla je pričekati neko vrijeme, pa bi umjesto zahvale dobila i otpremninu, jer ide restrukturiranje, a s njim i otkazi i otpremnine. S ekonomske strane gledano, mogla je to pametnije odigrati", kazao je za Index Stanković, koji priznaje da mu na temu Čuljakice i njene karijere na HRT-u nije ostalo ništa osim sprdačine. "Ne želim je sada gaziti, to je sve što imam za reći", dodaje Stanković. 

Sanja Mikleušević Pavić: Njoj zahvala, a onima koji su na njene postupke upozoravali - opomena pred otkaz

Sanja Mikleušević Pavić, urednica i voditeljica "Misije zajedno", tvrdi da danas uopće nisu važni lik i djelo Dijane Čuljak, nego poruka koju je HRT odaslao priopćenjem.

""Mene dugi niz godina vrijeđa što se Dijana Čuljak naziva novinarkom. No, danas čak nije riječ o njoj, nego o kući koja nam u zadnjem činu cirkusa Moira Orfei svima šalje poruku da se za takav model ponašanja dobiva zahvala", kaže Mikleušević Pavić.

"Neki drugi, koji su upozoravali na to što ona radi - Maja Sever, Lela Knežević, Robert Zuber i moja malenkost - dobili su opomenu pred otkaz", podsjeća HTV-ova voditeljica.

Kristina Validžić: Svatko tko je s njom radio, može govoriti samo pozitivno

Mišljenje o profesionalnom i ljudskom liku Dijane Čuljak potražili smo i kod dijela HRT-ovaca koji su je, u vrijeme najveće moći, u intervjuima voljeli spomenuti kao uzor i inspiraciju.

"Naravno da sam od nje mnogo naučila. Svako tko je radio s Dijanom Čuljak može o njoj govoriti samo pozitivno", izjavila nam je novinarka HTV-ove informative Kristina Validžić.

Petar Vlahov: Šteta, imali smo kolegijalni i prijateljski odnos koji traje skoro 20 godina

Petar Vlahov, urednik i voditelj Hrvatske uživo kaže da je mu je žao što je "s Dijanom Čuljak završilo ovako kako je završilo".

"Imali smo i kolegijalni i prijateljski odnos, znamo se skoro 20 godina. Žalim zbog Dijanine odluke, iako je za nju možda najbolje da je napustila televiziju. Sve ostalo teško mi je komentirati, istrage su u tijeku i pokazat će rezultate", izjavio je za Index Vlahov.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara