DILJEM SVIJETA PROSVJEDI PROTIV EVENTUALNOG RATA U IRAKU (2)

Dok Washington gomila snage u Perzijskom zaljevu, a Bagdad objavljuje da je spreman za bitku, na Bliskom istoku i u Aziji tisuće prosvjednika otežavaju promet, bubnjaju, izvikuju slogane i protive se eventualnome ratu protiv Iraka.

Oko deset tisuća prosvjednika okupilo se u Libanonu i izrazilo neslaganje s američkom prijetnjom Iraku.

Demonstranti su nosili iračke i palestinske zastave i slike iračkoga predsjednika Saddama Husseina. Marširali su središtem Bejruta, gdje je i regionalno sjedište UN-a.

Deseci tisuća Sirijaca marširali su ulicama Damaska i satima blokirali promet, u znak prosvjeda protiv, kako kažu, američke namjere da napadne bratsku arapsku državu.

I u središtu Kaira okupilo se oko tisuću prosvjednika, objavila je policija. Prosvjednici su tražili od egipatske vlade da spriječi britansku i američku upotrebu Sueskoga kanala na putu prema Iraku.

Stotinjak Marokanaca prosvjedovalo je u Rabatu nedaleko od američkog veleposlanstva, a policija ih je spriječila da se približe zgradi.

Policija je zauzvrat dopustila dvojici predstavnika da pođu u sjedište veleposlanstva i predaju ´pismo za američkog predsjednika´.

Turska policija privela je najmanje pet prosvjednika istoga dana u Diyarbakiru na jugoistoku Turske kada se prosvjed protiv rata u Iraku pretvorio u potporu kurdskome pobunjeničkome vođi Abdullahu Ocalanu. Policija je palicama rastjerala pedsetak prosvjednika koji su skandirali slogane u korist Ocalana, čovjeka koji izdržava doživotnu zatvorsku kaznu na otoku-zatvoru Imrali.

Turska, saveznica Sjedinjenih Država i jedina muslimanska zemlja članica NATO-a, protivi se mogućem napadu na Irak, strahujući da bi to dovelo do nestabilnosti u regiji.

Tisuće Pakistanaca, među njima stotine školaraca, žena i radnika, stvorile su ´živi zid´ sastavljen od oko 4.000 prosvjednika u gradu Rawalpindi protestirajući protiv, kako kažu, ´američke ratobornosti prema Iraku´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara