DIP: HDZ-u 62 mandata, a SDP-u s koalicijskim partnerima 43

Po najnovijim neslužbenim rezultatima parlamentarnih izbora, koje je objavio DIP sinoć u 23.50 sati, HDZ i dalje vodi u osam od 10 izbornih jedinica, i po prvim neslužbenim procjenama imao bi 62 zastupnika, dok SDP s koalicijskim partnerima (IDS, Libra i LS) vodi u dvije izborne jedinice i imali bi 43 zastupnika.

SDP je, u jedinicama gdje je išao samostalno osvojio 15 mandata, a u koaliciji s IDS-om, Librom i LS-om ima još 28 mandata.

HNS je samostalno osvojio osam mandata, a u koaliciji s PGS-om još tri mandata. HSS osvojio je 10 mandata, a HSP samostalno je osvojio sedam mandata te još jedan u prvoj izbornoj jedinici, gdje je koalirao sa Zagorskom demokratskom strankom (ZDS). Koalicija HSLS-DC osvojila je dva mandata, no u Hrvatskom saboru ući će samo zastupnici HSLS-a. U Sabor prvi put ulazi Hrvatska stranka umirovljenika s tri zastupnika.

Po neslužbenim rezultatima u 11. izbornoj jedinici za dijasporu HDZ za sada premoćno vodi s 71 posto glasova, a koalicija HSLS-DC osvojila je 7 posto, dok je HSS osvojio šest posto glasova.

S obzirom na to da u toj izbornoj jedinici broj izabranih zastupnika zavisi o prosjeku potrebnom za zastupničko mjesto za 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj i broju glasova u dijaspori, po nefiksnoj kvoti, a po prvim procjenama, u Hrvatski sabor ušli bi samo zastupnici HDZ-a, najvjerojatnije njih pet.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posebnoj 12. izbornoj jedinici pripadnici nacionalnih manjina birali su osam zastupnika i po prvim neslužbenim rezultatima srpsku nacionalnu manjinu, koja bira tri zastupnika, predstavljali bi Milorad Pupovac i Vojislav Stanimirović iz SDSS-a te Milan Đukić iz SNS-a. Predstavnik mađarske manjine bio bi Jene Adam, a talijanske Furio Radin, dok će češku i slovačku nacionalnu manjinu zastupati Zdenka Čuhnil. Austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, tursku, ukrajinsku, vlašku i židovsku nacionalnu manjinu zastupat će Nikola Mak, a Šemso Tanković predstavljat će albansku, bošnjačku crnogorsku makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu.

Na izborima se natjecala 41 samostalna stranačka lista, 28 koalicijskih i 50 neovisnih lista. Za osam manjinskih zastupnika natjecalo se 79 kandidata. Po podacima DIP-a do 16 sati glasovalo je 51,77 posto birača.

(Hina) sšh/az mćZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara