DIP: Obvezne upute za lokalne izbore u sedam općina 14. prosinca

DRŽAVNO izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je danas obvezne upute o kandidiranju i postupcima za izbore za pet raspuštenih općinskih vijeća, koji će se, prema Vladinoj odluci, održati u nedjelju, 14. prosinca.

Tog će se dana održati izbori za općinska vijeća u Viškovcima, Tounju, Radoboju, Loboru, Kijevu, Gvozdu i Stubičkim Toplicama.

Obvezne upute donesene su i za dopunske izbore za predstavnike nacionalnih manjina u predstavničkim tijelima lokalne i područne samouprave, te za predstavnike hrvatskog naroda ondje gdje su manjinsko stanovništvo, a koji su također raspisani za 14. prosinca.

Trebalo bi se održati 19 dopunskih izbora za članove iz reda Srba i Roma u predstavničkim tijelima jedinica lokalne i područne samouprave.

Istog dana održat će se i ponovljeni ili dopunski izbori za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina na razini lokalne i područne samouprave - u županijama, gradovima i općinama u kojima nisu izabrani u svibnju.

Na izborima za manjinsku samoupravu u svibnju ove godine, za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u županijama, gradovima i općinama izbrano je manje od polovice od 471 vijeća i 141 predstavnika za koje su tada bili raspisani.

Zato se moraju ponoviti izbori za 288 vijeća za 12 nacionalnih manjina u 15 županija, 65 gradova i više od 130 općina, te za 101 predstavnika 15 nacionalnih manjina u 20 županija, 30 gradova i jednoj općini.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara