DIP odbio prigovor SNS-a o manjku 2.709 glasačkih listića srpske manjine

DRŽAVNO izborno povjerenstvo (DIP) danas je kao neosnovan odbilo prigovor Srpske narodne stranke (SNS) da u posebnoj 12. izbornoj jedinici za manjine nedostaje 2.709 glasačkih listića građana srpske nacionalnosti.

DIP u današnjem priopćenju ističe da je utvrdio privremene neslužbene rezultate glasovanja za izbor zastupnika u Hrvatski sabor sukladno primljenim zapisnicima o radu biračkih odbora te općinskih i gradskih izbornih povjerenstava i ocijenio da su navodi iz prigovora neosnovani.

SNS je jučer DIP-u podnio prigovor u kojemu navodi da je prilikom utvrđivanja rezultata u 12. izbornoj jedinici za izbor zastupnika srpske nacionalne manjine utvrđena razlika od 2.709 glasačkih listića između birača koji su pristupili glasovanju i birača koji su glasovali prema broju glasačkih listića u glasačkoj kutiji.

Ta razlika, tvrde u SNS-u, ukazuje na određene nepravilnosti u postupku izbora.

Predsjednik SNS-a Milan Đukić je prije dva dana izrazio sumnju da je Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) pokrala tih 2.709 listića, jer su članovi te stranke bili i kandidati na izborima i članovi biračkih odbora, te su nadgledali izbore u okviru nevladine udruge Srpsko nacionalno vijeće (SNV).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Upozorio je da je na izbore u 12. izbornoj jedinici izišlo 47.896 birača srpske nacionalnosti, a da je DIP-u predano 45.187 glasačkih listića, dakle 2.709 listića manje.

DIP je, također kao neosnovan, odbio prigovor Ibrahima Ružnića, kandidata za zastupnika albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske manjine, koji se jučer požalio na manjak od 764 glasačka listića.

Ružnić je u prigovoru naveo da je prilikom utvrđivanja rezultata glasovanja u 12. izbornoj jedinici utvrđena razlika od 764 listića ili 13,7 posto od ukupno izišlih birača na izbore i birača koji su glasovali prema broju glasačkih listića u glasačkoj kutiji.

(Hina) pp/tr az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara