DIP prihvatio prigovor županijskog HSS-a da je Jutarnji list prekršio izbornu šutnju

DRŽAVNO izborno povjerenstvo (DIP) prihvatilo je prigovor osječkobaranjske Županijske organizacije Hrvatske seljačke stranke (HSS) zbog kršenja izborne šutnje napisom u jučerašnjem broju Jutarnjeg lista, te je pozvalo Hrvatsko novinarsko društvo da poduzme mjere kojima bi se sankcioniralo takvo kršenje zakona.

U priopćenju Državnoga izbornog povjerenstva ističe se da u prigovoru županijskoga HSS-a stoji kako je u Jutarnjem listu 17. siječnja objavljen članak "Lokalni izbori ili bacanje novca", autora Ivana Zvonimira Čička, u kojem se navode prognoze izbornih rezultata izbora za članove osječko-baranjske Županijske skupštine, te neprihvatljivo daju izjave o nositelju liste HSS-a Zvonku Ibriksu.

U prigovoru se ističe da se tako HSS-u čini šteta glede današnjih izbora za članove osječko-baranjske Županijske skupštine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Člankom 20. Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (Narodne novine 33/01, 10/02, 155/02 i 45/03) propisano je da je "u tijeku cijelog dana koji prethodi danu održavanja izbora kao i na dan izbora do zaključno 21 sat zabranjena svaka izborna promidžba i objavljivanje prethodnih rezultata ili procjena rezultata izbora, dakle od 17. siječnja 2004. od 00:00 sati do 18. siječnja 2004. do 21 sat".

Državno izborno povjerenstvo ocjenjuje da takvo objavljivanje prognoza izbornih rezultata na dan izborne šutnje te davanje izjava o nositelju liste znači kršenje izborne šutnje.

Državno izborno povjerenstvo poziva Hrvatsko novinarsko društvo da ocijeni "značaj povrede Zakona koju su kršenjem predizborne šutnje učinili uredništvo Jutarnjeg lista i autor Ivan Zvonimir Čičak te da poduzme mjere kojima bi se sankcioniralo takvo kršenje Zakona", kaže se u priopćenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara