Diplomacija Vesne Pusić: "Može li Hrvatskoj dvojka iz zalaganja?"

Foto: Damjan Tadić / Cropix

RADI o praksi koja je duboko ukorijenjena u hrvatski mentalitet. Zadnjeg dana škole, kad se zaključuju ocjene, požrtvovne majke s deset deka kave u ruci nastoje kod učiteljica nažicati prolaznu ocjenu za svoje loše đake. A za one osrednje navući višu ocjenu za lakši upis u gimnaziju ili na fakultet. To traje generacijama i pali skoro svaki put.

Na isti način Vesna Pusić digla je na noge cijeli državni vrh u akciji lobiranja za što brže okončanje pregovora s Europskom unijom. Uvalit će im svakome po deset deka kave i bketić i poslati ih da kod europskih birokrata i diplomata užicaju prolaznu ocjenu za Hrvatsku na putu prema EU.

Dajte makar kržljavog labuda

Takvo žicanje gledali smo već godinama i nije upalilo baš svaki put. Ali sada mora. Sada je užasno važno. Ne treba nam čak ni viša ocjena, samo prolazna. Neka kržljava dvojka. Kusasti "labud". Makar iz zalaganja.

To se zove "snažna diplomatsko-politička ofenziva" koju bi na inicijativu Vesne Pusić, predsjednice Nacionalnog odbora za praćenje pregovora, vodili premijerka Kosor i predsjednik Josipović, a sekundirali bi im zastupnici poput Nevena Mimice, Marije Burić-Pejčinović, Milorad Pupovac i svi koji im se pridruže na tom križarskom pohodu.

Sanaderova solidarnost u neuspjehu

Posao na pregovorima nije obavljen u roku, ni na zadovoljavajući način, Hrvatskoj "visi jedinica" na kraju godine i sada se spašava što se spasiti da. HDZ je opet zabrljao, ali on je već dugo na glasu kao loš đak. Sada mu valja pružiti ruku u općem interesu.

Bivši premijer Ivo Sanader volio je takve manevre. Kad god bi mu zapelo u Europi, kad god se iz posjeta svojim europskim prijateljima vratio natrljanog nosa, okupio bi oporbu kako bi s njom podijelio svoju frustraciju. Ono što je bila njegova krivnja postala je svačija odgovornost. Ono što je zabrljao on, morala je popravljati čitava Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ajmo svi, ajmo svi

Sada se ponavlja sličan scenarij: ono što nije obavila Vlada koja ima izričitu i isključivu nadležnost nad pregovorima, sad bi trebala popraviti oporba i sve političke snage. Ajmo svi, ajmo svi!

Svi oni - od predsjednika države preko saborskih zastupnika do oporbenih stranaka i diplomata - trebali bi uvjeriti svoje europske sugovornike da Hrvatska nije baš tako loš đak kao što se to misli.

Doduše, baš u ovom trenutku vladajuća stranka gazi demokraciju i krši Ustav mijenjajući izborno zakonodavstvo manje od godinu dana prije izbora, ali pustimo sad to, najvažnije je da iskazuje dobru volju za završetak pregovora.

Ne trudi se HDZ, ali se trudi Hrvatska

Istina je i da hrvatsko pravosuđe od čitave gomile afera ima samo dvije nepravomoćne presude. Istina je i da je to isto pravosuđe baš nedavno s uvjetom kaznom pustilo na slobodu falsifikatore Gotovinine i Petračeve putovnice. Ali sve to nije važno. Bitno je da se Hrvatska trudi. Možda se ne trudi HDZ, ali Hrvatska svakako.

Vesna Pusić poziva sve političke snage na pedesetodnevno primirje. Tako se u godini koja je izborna ne bi smjelo kritizirati Vladu zbog toga što nije završila pregovore u predviđenom i obećanom roku, već bi svi trebali zapeti da spase Hrvatsku od te iste Vlade koja će u slučaju sretnog ishoda jedina ugrabiti zasluge. Pa zašto se svi ne bismo slagali?!

I tako, ono što je bila greška jedne vlasti, postaje odgovornost svih onih koji su je zbog toga prozivali, a sad više ne smiju. Ono što nije obavljeno ni tri mjeseca prije zadanog roka, popravit će se lobiranjem i diplomatskom ofenzivom. Ono za što je bilo vremena proteklih šest godina, sada će se pokrpati akcijskim planovima. Uz lijepu riječ i deset deka kave. Tako tipično hrvatski.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara