Diplomati: Iran pregovara o izručenju dužnosnika Al-Qaide

IRAN vodi tajne pregovore s Egiptom, Kuvajtom i Saudijskom Arabijom o izručenju dužnosnika Al-Qaide koji su uhićeni na iranskom teritoriju, doznaje se u subotu iz diplomatskih izvora.

Prema dobro obavještenim izvorima tri visoka dužnosnika terorističke mreže Osame bin Ladena nalaze se među uhićenima. Izručenje tih ljudi koje traži SAD zadalo bi težak udarac al-Qaidi, dodao je taj izvor.

"Postoje jaki razlozi da vjerujemo da Iran drži važne članove al-Qaide", izjavio je jedan diplomat, prenosi AFP.

"Ali pregovori o izručenju su vrlo delikatni, dok nema službene potvrde njihovog identiteta", dodao je taj neimenovani diplomatski izvor.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretpostavlja se da se radi o Egipćanu Saif al-Adelu, koji je navodno novi treći čovjek al-Qaide nakon pretpostavljene smrti u Afganistanu šefa vojnih operacija Mohammeda Atefa, zatim o Saad ben Laden, jednom od Osaminih sinova, dok bi treći trebao biti glasnogovonrik al-Qaide, Soulaimane Abou Ghaith.

Pozivajući se na "zapadne diplomatske izvore" satelitska arapska televizija Al-Arabiya je objavila u petak da je drugi čovjek al-Qaide Ayman Al-Zawahiri s Abou Ghaithom i jednim od sinova Osame bin Ladena među članovima al-Qaide uhićenim u Iranu.

Američki državni tajnik Colin Powell je izjavio da ne zna nalazi li se Zawahiri među uhićenima u Iranu.

Pregovori o izručenju nailaze na poteškoće, jer Iran ima ograničene diplomatske odnose s Egiptom, a dvojica osumnjičenih su izgubili svoje kuvajtsko, odnosno saudijsko državljanstvo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara