Direktorica MMF-a: Svjetski gospodarski izgledi su prilično mračni

Foto: AFP

DIREKTORICA MMF-a Christine Lagarde je kazala da su izgledi svjetske ekonomije "prilično mračni" te da niti jedna država nije imuna od rastućih rizika.

"Nema niti jedne ekonomije imune na krizu koja ne usporava već eskalira", kazala je Lagarde. Smatra kako krizu treba početi rješavati u njezinoj "jezgri", koja je, prema Lagarde, u europskim zemljama, a posebno u zemljama eurozone.

Pozitivno jedino u Aziji i Južnoj Americi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kao pozitivne "ekonomske točke" je izdvojila Aziju i Južnu Ameriku. Lagarde je dodala da su te dvije regije, uz pomoć MMF-a, poduzele korake tijekom krize u 80-ima i 90-im godinama kako bi izbjegli slabosti svoga bankarskog sustava. "Svi ti izazovi sa kojima su se suočavali tijekom azijske i latinoameričke krize, sada su im pomogli", rekla je Lagarde.

U međuvremenu je agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's smanjila rejtinge deset španjolskih banaka. Francuska službena statistička agencija INSEE je kazala da očekuje pad u recesiju druge najveće europske ekonomije u posljednja tri mjeseca ove i prvom kvartalu druge godine.

Francuska, Španjolska i Italija se suočavaju sa povećanim troškovima zaduživanja. Mnogi investitori strahuju da bi jedna od tih država prva mogla od Europe zatražiti financijsku pomoć.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara