Divjak o plagijatu predsjednika Ustavnog suda: Zakon je nejasan, treba ga mijenjati

Divjak o plagijatu predsjednika Ustavnog suda: Zakon je nejasan, treba ga mijenjati

Foto: Hina

MINISTRICA znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak komentirala je jučerašnje mišljenje Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju koji je ustanovio da je predsjednik Ustavnog suda u doktorskom radu prekršio etički kodeks.

Podsjetimo, odbor je donio neobvezujuće mišljenje prema kojem su citati u doktorskom radu predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića "u najmanju ruku nekorektni".

Divjak je danas rekla da je zakonodavni okvir prepreka da se stvari nazovu pravim imenom zbog čega u Hrvatskoj treba jasnije definirati što znači plagiranje.

Ministrica je u sjedištu HNS-a na predstavljanju online platforme za javno i potpuno transparentno praćenje procesa obrazovne reforme najavila da će u tom smislu napraviti sve da u novom zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju položaj Odbora bude jasno definiran.

Kazala je da joj je jako žao što je Ustavni sud osporio zakonski okvir, a sigurna je da će Hrvatski sabor prihvatiti zakonski okvir koji više neće dovoditi u pitanje odluke tog tijela.

Ustavni sud je u travnju prošle godine ukinuo mogućnost da Odbor odlučuje o pojedinačnim slučajevima kršenjima Etičkog kodeksa i zaključio da su za donošenje takvih mišljenja nadležni samo sveučilišta i fakulteti.

Ministrica je rekla da nije vidjela dokumentaciju vezanu za konkretan slučaj i da nije na njoj da prosuđuje o meritumu, no poručila je da njezino Ministarstvo zagovora politiku nulte stope tolerancije za bilo kakve nečasne radnje. Nije odgovorila na pitanje treba li predsjednik Ustavnog suda podnijeti ostavku. 

''Ono što u Hrvatskoj moramo unaprijediti je standardizacija te teme, odnosno što znači plagiranje i zakonodavni okvir. Puno problema je nastalo u posljednje vrijeme jer je naš zakonodavni okvir takav da je nejasan u tome dijelu. To je jedan od elemenata koji ćemo unaprijediti u zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koji je u planu aktivnosti za ovu godinu'', najavila je Divjak.

Prema njezinim riječima, zakonski okvir je "nešto što nas priječi i gdje imamo prijepora", a njoj bi, kazala je, bilo izuzetno važno da su zakonski okviri takvi da omogućuju djelovanje. ''Izvršna vlast je tu da djeluje temeljem dobrog zakonodavnog okvira koji donosi sabor'', kazala je.

Predsjednik Odbora za etiku i znanost u visokom obrazovanju Ivica Vilibić, potvrdio je u utorak Hini vjerodostojnost u medijima objavljenog mišljenja toga odbora u kojem se kaže da su citati u doktorskom radu predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića "u najmanju ruku nekorektni" čime je prekršio Etički kodeks. Predsjednik Ustavnog suda Šeparović izjavio je da je mišljenje Odbora za etiku i znanost u visokom obrazovanju pravno nepostojeće te da se protiv njega ne vodi postupak zbog plagiranja ni na Pravnom fakultetu niti na Sveučilištu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara