Divjak o svom opozivu koji je pokrenuo SDP: Zanimljiva situacija

Divjak o svom opozivu koji je pokrenuo SDP: Zanimljiva situacija
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

MINISTRICA obrazovanja Blaženka Divjak poručila je kako je potpisivanje sporazuma o dodatku na plaće zaposlenima u obrazovanju korak naprijed jer se poboljšava materijalni status učitelja, koji je jedan od elemenata za kvalitetno provođenje kurikularne reforme.

"Jedan od elemenata za kvalitetno provođenje reforme je svakako i materijalni status učitelja i nastavnika. Sigurna sam da smo današnjim sporazumom i prepoznavanjem njihova statusa izmjenom Uredbe napravili korak unaprijed, jedan kvalitetan kompromis", kazala je Divjak danas nakon potpisivanja sporazuma u vladi.

Preporod nije potpisao sporazum

Predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je žaljenje zbog ispodprosječnih rezultata PISA testiranja. Za nju je to dokaz kako reforma obrazovanja ne donosi rezultate i da s njom moramo "žustrije krenuti".

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak poručio je da bi predsjednica trebala znati da je PISA istraživanje, na kojem su hrvatski učenici postigli ispodprosječne rezultate, provedeno prije ulaska kurikularne reforme u škole. Isto je ponovila i ministrica Divjak.

"To PISA testiranje je potvrdilo da je reforma nužna, i da se mora provesti brzo i kvalitetno, i s time smo krenuli", ustvrdila je Divjak.

Sindikat Preporod nije potpisao sporazum o dodatku na plaće obrazovnim radnicima, a novinari su ministricu pitali hoće li se onda on odnositi na njih.

"Mislim da je to prilično olakšalo njihovu ulogu s obzirom na to da se sporazum odnosi na sve, ti dodaci, a jednako tako i podizanje koeficijenata za učitelje i nastavnike, bez obzira na to kojeg su sindikata članovi, odnosi se na sve", objasnila je ministrica.

Sarkastično je prokomentirala svoju odgovornost

U vezi s pitanjem njenog opoziva u saboru, koji je započeo SDP, ministrica je poručila: "Zanimljiva situacija, razmišljala sam o svojoj odgovornosti, pa sam zaključila da sam odgovorna za uvođenje kurikularne reforme, odgovorna sam za uvođenje obavezne informatike, opremanje škola, a suodgovorna sam i za ovaj kompromis koji smo napravili kako bi osigurali bolji status učiteljima. Tu sigurno jesam odgovorna."

Divjak je vezano za nadoknadu nastave rekla kako su u intenzivnoj komunikaciji sa svim školama kako bi vidjeli u kojoj mjeri je potreban produžetak nastavne godine. Smatra da se 16 dana nadoknade može upotpuniti produženjem nastavne godine za tjedan dana te manjim skraćivanjem praznika. Naglasila je kako neke škole nisu izgubile ni jedan nastavni dan.

"Neće biti problema ni za maturante jer smo pronašli način kako da se napravi nadoknada, a da se pritom onaj krajnji rok, kada su poznati rezultati mature i kreću upisi na visoka učilišta, ne probija", ustvrdila je ministrica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara