Divljaci koji su pretukli konobara teroriziraju Slatinu: "Moram šetati s nožem"

Divljaci koji su pretukli konobara teroriziraju Slatinu: "Moram šetati s nožem"
Screenshot: RTL/Vijesti.hr

DIVLJACI koji su prije desetak dana pretukli konobara u noćnom klubu, teroriziraju Slatinu.

Pričaju to stanovnici tog gradića nedaleko Virovitice. 

Podsjetimo, 29. lipnja grupa mladića u noćnom klubu Royal u Slatini brutalno je premlatila konobara koji je završio u bolnici s teškim ozljedama. 

Napadači su ga tukli šakama, nogama i bocama, a pojavila se i snimka tučnjave koju su zabilježile nadzorne kamere. 

RTL-ova "Potraga" je donijela priču o tom slučaju za koji ogorčeni stanovnici tvrde da je samo posljednji u nizu sličnih napada. 

"Ja sam te večeri radio svoj konobarski posao dok iz jedne grupe koja je slavila rođendan dotični dečko nije počeo fućkati za mnom. Ja sam mu odgovorio da sam konobar, a ne pas i da se ne odazivam na fućkanje, nakon čega mi je doletjela pepeljara s udaljenosti od dva-tri metra u glavu. Nakon toga sam krenuo u šank nazvati policiju, vidi se na snimci da me ekipa nije pustila unutra i počeli su me mlatiti čime su stigli. Bocama, pepeljarama, čašama, čak su neki krenuli i stolicama", govori za "Potragu" teško pretučeni Danijel Relatić.

Građani Slatine pričaju da se teror uvijek provodi prema istome modelu: vikendom između dva i pet ujutro i uvijek u jednom od klubova koji rade noću. Danijel je samo posljednja žrtva. 

Niz napada

"Prije dvije godine u disku Gambinu, koji se zatvorio iz istih razloga, došlo je do naguravanja. Mog prijatelja su nešto opkolili, ja sam došao tamo, počeli su me udarati, pružio sam otpor i onda su krenule boce. Dvije sam boce dobio u glavu, pao u nesvijest i počelo je cipelarenje", ispričao je za "Potragu" Kristijan Petrak iz Slatine.

Gotovo pa identičnu priču iznio je njegov sugrađanin Matija Kordić.

"Mene su prije četiri mjeseca, stojim s kolegom, pijem piće i došli su njih šestorica-sedmorica. Iz kojeg razloga, ne znam. Bio sam udaljen od njih pet, deset metara. I oni su se sletjeli. Kada su me počeli udarati, ja sam jednog uspio udariti, branio sam se. Da bi me onda srušili na pod i svi me cipelarili, razbili mi usnicu, par dana sam jeo i pio na slamku, glava mi je bila razbijena valjda kako sam pao na neko staklo", kaže Matija.

Još jedan mještanin Slatine imao je neugodno iskustvo u jednom od lokala.

"Imao sam sukob prije tri godine isto u jednom lokalu ovdje u Slatini. Bio sam s nekim djevojkama u društvu kada su me oni napali. U toj sam se prilici obranio, no za dva ili tri vikenda me je pred istim lokalom dočekalo njih desetak. Bila je to situacija na otvorenom pa sam se uspio obraniti i nije završilo ovako kao s Danijelom, nije bilo boca i pepeljara pa sam prošao samo s 'plavicom' na oku", prisjetio se Kristijan Konta.

Napadači su iz obližnjeg sela Čeralije, ali rade u inozemstvu i dolaze za vikend

Alen Pavić živi samo dvadeset metara od kluba u kojem se dogodio posljednji napad i iskreno kaže: "Strah me je hodati po gradu".

"Moja sestra je bila kod tog dečka dan prije u kafiću. Pošto živim preko puta, djecu sam joj dodao preko ograde da popiju Cedevitu. Moglo se to dogoditi i tada. Mene napadaju, ja sam se već tri puta tukao, izlazio van, lupaju po ogradi, gađaju mi psa bocama, pišaju, povraćaju, ma odvratno", kaže nam Alen.

Mladići koji prave probleme u Slatini žive u obližnjem selu Čeralije. U to i još nekoliko sela nakon rata doselili su se Hrvati s Kosova. Iako su sa sobom donijeli drugačiju kulturu i navike, golema većina njih, danas, dvadesetak godina poslije, živi u skladu sa starosjediocima.

Ovi koji haraju Slatinom, kako pričaju Slatinčani, ne dijele istu sudbinu jer već godinama rade u inozemstvu, a kući dolaze vikendom. I tada počinje teror.

Stanovnici krive policiju, kažu da se policajci boje divljaka

Slatinčanima je prekipjelo - prst upiru u policiju i gradske vlasti. Tvrde da se policija u Slatini boji tih mladića i da zato uopće ne reagira. 

"Eto oni se i sada sakriju iza zgrade. Kad ja nemam pojas, kazne me s 500 kuna, a kada oni prebiju dečka namrtvo, nikome ništa. I to je tako 20 godina", kaže Boris Tepeš.

Njegov sugrađanin kao krivce za ovakvu situaciju također navodi - policiju.

"Definitivni krivci za ove slučajeve koji se redovito događaju u ovom gradu su po mom mišljenju oni koji su zaduženi za red, mir i sigurnost u ovom gradu, institucije koje su zadužene da to provode jer one očito: ili ih boli briga, ili samo zažmire", jasno će Kristijan Konta.

Sa svojim sugrađanima se iz bolesničke postelje u Kliničkom centru Dubrava slaže i teško ozlijeđeni Danijel Relatić.

"Žao mi je, no kao što su vam rekli i drugi dečki pred kamerama, već godinama ganjaju sudove s njima. Sve se odugovlači, naše sudstvo to zataškava. Čak bih rekao i policija, premda su se sada tek trgnuli kada je došlo do većih problema. Sada nešto rade, no do tada se sve zataškavalo. I dan danas počinitelji su na slobodi iako se ovo događalo već x puta", jasan je Danijel i upozorava: "Akteri priče i dalje su na slobodi."

"Jednog su dečka izrezali bocama"

No nije uvijek sve završavalo sa šakama, bocama ili pepeljarama.

"Jednog dečka, ja ga poznam, izrezali su bocama. Bio je sav izrezan. Tata mu je bio na pecanju i umro od infarkta kada je doznao da su ga izrezali noževima i bocom. Ja sam vidio razrezotine po prsima i vratu", kaže Boris Tepeš.

Počinitelji su na slobodi i ne miruju. I dalje prijete svima koji su odlučili javno progovoriti o nasilju koje su pretrpjeli.

"Eto vidite, piše: Matija Kordić, prvi si na popisu. Znači, tu se neki popisi imaju", govori Kordić.

Gradonačelnik se o cijelom slučaju nije želio oglasiti, rekao je tek da mu je žao zbog napada. 

Iz policije su poslali priopćenje.

""Policijski službenici PU virovitičko–podravske izvršenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su da je dana 30. lipnja u Slatini u ugostiteljskom objektu „Royal“ došlo do nanošenja teških tjelesnih ozljeda dvadesettrogodišnjaku. Teške tjelesne ozlijede nanijelo mu je šest osoba starosti 19, 20, 21, 30, 29 i 28 godina. Protiv njih slijedi kaznena prijava nadležnom Odvjetništvu zbog više počinjenih kaznenih djela", poručuju iz policije.

Zašto su na slobodi?

Za ovo što ih se tereti zaprijećena je kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina. Ostaje nejasno zašto se počinitelji nalaze na slobodi s obzirom na to da su neki od njih otprije poznati policiji zbog istih kaznenih dijela.

Ranjeni Relatić ne može vjerovati da ga nije zaštitio ni vlastiti poslodavac. Tvrdi da, kada se napad dogodio, gazda kafića nije imao zaštitare niti je, kaže, postupio kako je trebao.

"Potraga" je pokušala doći do vlasnika noćnog kluba, no klub je, kako piše na vratima, zatvoren do 15. kolovoza zbog renovacije, pa su ga potražili i u pekarnici čiji je također vlasnik, no djelatnice su rekle da spava.

Nasilje s jedne strane dobilo je i odgovor s druge. Prije dvije godine je tada još maloljetni Dino Ajdinović nožem je u klubu rasporio sedmoricu napadača.

"Napali su me u disku, njih deset-petnaest... Ja sam sedam njih izbo, dobio sam godinu i šest mjeseci zatvora. Oni kada su izbodeni, otišli su na policiju i kukali: jadni mi, napali su nas... A prije, kada sam ja dobio, nisam kukao", kaže Dino Ajdinović.

Mladić novinaru pokazao nož: "Ja i dan danas moram šetati s nožem" 

Nakon tog incidenta stanovnici sela u kojima žive doseljenici prosvjedovali su pred policijom. Baš kao i sada kada su prosvjedovali Slatinjani. Ajdinović, koji i sam priznaje da je daleko od uzornog mladića, smatra da su za sukobe odgovorne - obje strane. 

Koliko je stanje u Slatini kulminirala oslikava i to što je Ajdinović u jednom trenutku razgovora s novinarom pokazao nož koji nosi za pojasom.

"Jednostavno takva je situacija: ja i dan danas moram šetati s nožem. Znači, nije više sigurno šetati gradom jer ne znaš tko će te napasti", kaže za Potragu Dino Ajdinović i dodaje da nož nosi iz dva razloga.

"Jedan je - prati me neki osjećaj nesigurnosti. Ne mogu biti siguran hoće li me tko sutra napasti pa da mi izbije oko, pa da idem na hitnu, a ja sam naviknuo da na policiju - ne idem", zaključio je Ajdinović.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara