Divlji zapad na Floridi: Građanima zakonsko pravo da pucaju na ulici

POLITIČARI Floride, savezne američke države na čijem je čelu predsjednikov brat Jeb Bush, izglasali su zakon prema kojem građani na ulici imaju pravo pucati na potencijalne napadače, a da prije toga ne moraju pokušati pobjeći.

Kako javlja BBC News, prema ranijoj verziji istog zakona stanovnici Floride smjeli su pucati na potencijalne napadače u svom domu, na radnom mjestu ili u automobilu.

No, zakonodavac je inzistirao na tome da napadnuti mora prvo pokušati pobjeći, a tek potom, ukoliko je stjeran u kut, ima pravo pucati u napadača.

Kritičari novog zakona, čije je izglasavanje u državnom senatu snažno poduprla NRA (National Rifle Association, koja se bori za slobodu nošenja oružja), kažu da se u Floridu uvode zakoni Divljeg zapada.

Republikanac Dennis Baxley tvrdi da se radi o "odgovaranju silom na silu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko sam napadnut, nije pošteno da moram bježati." - kazao je Baxley.

Prijedlog je izglasan u senatu Floride, a da bi stupio na snagu mora ga potvrditi Jeb Bush, brat aktualnog američkog predsjednika Georgea W.Busha.

Cijela obitelj Bush odgojena je u konzervativnom tradicionalističkom duhu, pa se očekuje da će Jeb Bush sa zadovoljstvom potvrditi dotični zakon.

I stoga, ukoliko vam u budućnosti padne napamet posjetiti Floridu kao turist, nemojte nikom prijetiti na ulici, ili će vas dotični ustrijeliti uz blagoslov države.

N.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara