Đakovo: Broj oboljelih od trihineloze i dalje raste

U EPIDEMIJI trihineloze u Satnici Đakovačkoj broj oboljelih i dalje raste i, po najnovijim podatcima voditelja Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Osječkobaranjske županije dr. Ivana Valeka, oboljelo je 16 osoba.

Novooboljelih u Širokom Polju, gdje su do sada otkrivena tri lakša slučaja, nema.

U oba mjesta, kaže dr. Valek, Zavod i dalje istražuje konačan broj konzumenata zaraženog svinjskog mesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Epidemija u Satnici Đakovačkoj pojavila se iza Nove godine, no otkrivena je tek nedavno jer su oboljeli simptome trihineloze poistovjećivali s gripom ili se iz neznanja nisu javljali liječniku. Svih 16 oboljelih konzumiralo je trihinelom zaražene ´kulenove seke´ iz jednog satničkog seoskog dvorišta.

Slučaj bolesti u Širokom Polju nije vezan uz satničku epidemiju, a otkriven je slučajno nakon što je jedna osoba početkom veljače hospitalizirana u Slavonskom Brodu, a izjavila je da je jela suhomesnate proizvode pripremljene u jednom širokopoljskom dvorištu u kojemu su Zavod za javno zdravstvo i Veterinarski fakultet u Zagrebu otkrili trihinelu.

Tragom toga, otkrivena je slabija koncentracija trihinele kod još dva konzumenta, člana obitelji u čijem su vlasništvu zaraženi suhomesnati proizvodi - kobasice i ´kulenove seke´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara