ĐAKOVO - OTVORENA IZLOŽBA PREDRAGA GOLLA "KRIŽ NAŠ SVAGDAŠNJI"

Đakovački i srijemski biskup Marin Srakić otvorio je danas u Spomenmuzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera u Đakovu izložbu Predraga Golla "Križ naš svagdašnji".

To je Gollova četvrta samostalna izložba u Đakovu i druga u tom spomen-muzeju, a obuhvaća više od 30 akvarela, pastela i radova u tehnici pastelnom olovkom iz dva autorova ciklusa - "Križ naš svagdašnji" i "Između gore i dolje". Autor je dodao i dva rada koja ne pripadaju tim opusima - apstraktne akvarele "Đakovačka katedrala" i "Zemlja bijaše pusta i prazna".

Zajedničko obilježje svim radovima na izložbi je križ kao simbol univerzalnosti, ali i patnje, žrtve, boli i spoznaje, što je ravnatelj Spomen-muzeja Petar Strgar u uvodnom govoru prigodom otvorenja simbolički povezao s 40-dnevnom korizmom, tijekom koje Goll i izlaže u Đakovu.

"Zajedničko svim Gollovim križevima na ovoj izložbi je detalj bjeline, koji simbolizira uskrsnuće nakon svake patnje", dodao je Strgar.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Gollovu slikarstvu i opusu za izložbu govorio je đakovački likovni kritičar Mirko Ćurić, koji je istaknuo da umjetnik u središte svake slike stavlja križ, a uporabom različitih geometrijskih likova i boja - najčešće pravokutnika, kvadrata i trokuta, te smeđe, crne, bijele, zelene, crvene i plave boje, znakovitih u liturgiji - istražuje ritam geometrijskih oblika, varira na temu križa, a uporabom boja izriče jasne umjetničke poruke.

"Iako ovu izložbu otvaramo u vrijeme korizme, iako je odlikuje duboka misaonost, snažna simbolika, bavljenje temeljnim pitanjima, usuđujem se reći kako je ona ipak vedra i optimistična. Križ koji ona prikazuje je pobjednički križ, znak koji svima koji to žele pokazuje pravi put, svjetionik na putu do Vječne domovine, jer poslije križa dolazi uskrsnuće", rekao je Ćurić.

(Hina) xsžup yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara