Đakovo: Predstavljena knjiga o ženama u crkvi u hrvatskoj u 20. stoljeću

Na Teologiji u Đakovu danas je predstavljena knjiga "Više od zadanoga žene u Crkvi u Hrvatskoj u 20. stoljeću" dr. Rebeke Jadranke Anić, školske sestre franjevke iz Splita koja radi na Franjevačkom institutu za kulturu mira.

Knjigu je predstavila viša znanstvena suradnica Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba - Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje dr. Zlata Živaković-Kerže, ocijenivši ju pionirskim uratkom.

"Autorica je uspjela na temelju onoga što se o ženama pisalo u tijeku 20. stoljeća dati povijesni presjek i iznijeti položaj žena u Crkvi u Hrvatskoj te izraditi cjelovitu analizu poimanja odnosa među spolovima. Stoga je takvo znanstveno istraživanje crkvene, ali i društvene problematike žene, jedinstven rad na teološkom području u nas", kazala je Živaković-Kerže.

Dodala je da knjiga iznosi i današnji mentalitet i promjene u položaju i ravnopravnosti žena, preporučivši knjigu kao dragocjen izvor informiranja i temelj onima koji se zauzimaju za ravnopravnost spolova.

Profesor dogmatske teologije na Teologiji u Đakovu dr. Ivica Raguž rekao je da se Crkva s II. vatikanskim saborom počela otvarati svijetu, a modernog čovjeka počela promatrati kao partnera za dijalog. "U tom kontekstu Crkva je počela pozitivnije vrjednovati žensko pitanje, a teološka razmišljanja i istraživanja sustavnije zahvaćaju i ženska pitanja. Slijedom toga nastaje feministička teologija u dobrom smislu te riječi", rekao je Raguž.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njezina knjiga vrijedna je ne samo zbog prikupljena i protumačena povijesnog materijala o ženama u Crkvi nego u prvom redu zato što u njoj možemo uočiti problematiku žene triju povijesnih razdoblja - pretkomunističkoga, komunističkog i demokratskog", dodao je.

Kazao je kako je Crkva pozvana da uđe u dijalog s modernim feminističkim teorijama kako bi mogla otkriti i kršćansku viziju žene.

Autorica je rekla kako joj je bila želja pokazati da se o ženi može govoriti mirno, a ne borbeno, da taj govor ne mora izazivati revoluciju niti se pretvarati u radikalni feminizam.

(Hina) sžup ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara