Đapić dogovorio suradnju s HSS-om u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

PREDSJEDNIK HSP-a Anto Đapić izjavio je danas da je njegova stranka s HSSom dogovorila konstituiranje vlasti u Bjelovarskobilogorskoj županiji, te da će koalicijski sporazum dvije stranke potpisati sutra.

Đapić je novinarima u Saboru kazao kako će HSP tim sporazumom dobiti mjesto dožupana i potpredsjednika Županijske supštine, te nekoliko načelničkih mjesta u općinama u kojima će dvije stranke konstituirati vlast.

Dodao je da će HSS i HSP u toj županiji koalirati u šest ili sedam općina te u gradu Čazmi.

Đapić je izvijestio i da će danas nastaviti pregovore o blok-koaliciji s HDZ-om.

"S tom strankom idemo na sve ili ništa", naglasio je Đapić, pojašnjavajući da s HDZ-om pregovara o devet županija (Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj, Virovitičko-podravskoj, Sisačko-moslavačkoj, Zadarskoj, Karlovačkoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj), te u šest gradova (Split, Šibenik, Zadar, Slavonski Brod, Karlovac i Vukovar).

U pet županija HDZ i HSP vlast mogu sastaviti bez pomoći sa strane, a u još tri županije trebaju i po jednog manjeg partnera, kazao je Đapić, naglašavajući da na tim činjenicama HSP temelji zahtjev za nekim čelnim mjestima u županijama i gradovima.

Ne uspiju li pregovori s HDZ-om, HSP će prijeći na rezervne varijante, prije svega na onu s SDP-om, s kojim za sada pregovaraju samo o Velikoj Gorici, no otvoren je i za druge kombinacije, primjerice u Sisku, kazao je Đapić.

Đapić se u Saboru jutros sastao i s predsjednikom HSS-a Zlatkom Tomčićem, koji je novinarima kazao da HSS ne želi iskakati iz svog dogovora sa SDP-om.

"HSP nam je zanimljiv i moguć partner u nekim županijama, ali ne želimo raditi ništa mimo dogovora s SDP-om", rekao je Tomčić.

Na moguću suradnju HSS-a i HSP-a danas se osvrnuo i predsjednik SDP-a Ivica Račan, ističući da mu je "zamislivo da HSS sudjeluje u nekoj kombinaciji s HSP-om", ali i dodao da "to ne znači da će i SDP u tome sudjelovati".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara