Đapić: Državni vrh nije kvalitetno reagirao na Koštuničine izjave o Oluji

HRVATSKI državni vrh nije kvalitetno i na odgovarajući način reagirao na izjave srbijanskog premijera Vojislava Koštunice o "Oluji", ocijenio je danas predsjednik HSP-a Anto Đapić, pitajući se zašto Beogradu nije upućena barem diplomatska nota.

Što sada kani učiniti Vlada i predsjednik države, hoće li se srdačnost i prijateljstvo sa srbijanskim vrhom nastaviti, ostaju li neki hrvatski dužnosnici i dalje prijatelji sa dužnosnicima iz Srbije?, upitao je Đapić na konferenciji za novinare.

Koštunica je "Oluju", akciju oslobađanja hrvatskog teritorija od srpskih pobunjenika, nazvao "velikim i nekažnjenim zločinom".

Ako u Srbiji ostaju kod takvih izjava, onda današnji srbijanski državni vrh nije ni za milimetar odmaknuo od politike Slobodana Miloševića, kazao je predsjednik HSP-a.

Zanima ga hoće li se i nakon takvih izjava nastaviti srdačni i prijateljski odnosi sa Srbijom, kakvi su demonstrirani samo nekoliko dana prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bili smo, kaže, svjedoci više nego srdačnih izljeva prijateljstva, no sada je hrvatska državna politika doživjela veliki fijasko i odgovornost moraju snositi predsjednici države i Vlade.

Podsjeća da je HSP već ranije upozorio da nije primjereno da predsjednik države (zbog događaja u Biljanima Donjim) referira u Beograd, te se pita je li Stjepan Mesić i sada to učinio i pitao prijatelje u Beogradu za komentar o Oluji.

HSP se ne protivi razgovorima i komunikaciji, ali drži da je hrvatski državni vrh upao u stupicu, jer je Koštuničina izjava uslijedila samo nekoliko dana nakon posjete premijera Sanadera Beogradu.

Srpanj i početak kolovoza nisu bili najblistaviji u hrvatskoj vanjskoj politici i ako je to oblik regionalne suradnje koji zagovara naš državni vrh, onda HSP kaže "ne, hvala", poručio je Đapić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara