Đapić: HDZ-u smo poslali velikodušnu ponudu koja se ne odbija!

Đapić: HDZ-u smo poslali velikodušnu ponudu koja se ne odbija!

Tijekom gostovanja u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2", predsjednik HSP-a Anto Đapić je osječki SDP pozvao da počnu pregovarati o eventualnom sastavljanju nove gradske vlasti.

> Ni SDP ne želi sa Đapićem: Borzan poslala odbijenicu

Đapić tvrdi da je neposredno nakon izbora smatrao da je koalicija njegove stranke s HDZ-om gotova stvar, odnosno da su toj stranci poslali velikodušnu ponudu kakva se ne odbija. Međutim, u utorak ga je premijer Sanader neugodno iznenadio sugestijom o tome da gradonačelnik mora biti Miroslav Škoro, a ubrzo iza toga su počele "čudne sugestije" na tu temu u dijelu medija.

Predsjednik HSP-a nije mogao potvrditi, ali ni opovrgnuti špekulacije o tome da je Sanader zadužio dr. Andriju Hebranga da vodi projekt stvaranja koalicije HDZ i HDSSB. Đapić, pak, na temelju nekih svojih kontakata u osječkom HDZ-u, tvrdi da nije isključeno da bi se na kraju Glavaš mogao zajedno sa svojom strankom vratiti u HDZ.

Đapić je ponovio da njegova stranka kao relativni pobjednik - na temelju istih kriterija na kojima je HDZ inzistirao nakon parlamentarnih izbora - ima pravo formirati gradsku vlast. Tijekom emisije je javno pozvao SDP kao "odgovornu stranku" da pomogne stvaranju nove koalicije kako bi se izbjegla još jedna kriza vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovora sa SDP-om će ipak biti"

Na navode da je Biljana Borzan odbacila tu mogućnost, Đapić tvrdi da će razgovora ipak biti tijekom današnjeg ili sutrašnjeg dana, te da bi HSP-u i SDP-u nužni glas trebao dati predstavnik HSU-a. Također je potvrdio da se s čelnicom osječkog SDP-a jučer našao na kavi, kao i da bi mjesto predsjednika Gradskog vijeća moglo biti predmet daljih razgovora između dvije stranke.

Rasplet afere oko ZERP-a je Đapić nazvao sjajnom utakmicom Ive Sanadera, ali i katastrofom za Hrvatsku, rekavši kako će sutra nakon dileme "ZERP ili EU" doći dilema "Piranski zaljev ili EU". Za SDSS je procijenio da će na kraju ipak biti fleksibilan oko priznanja Kosova, jer je Pupovac političar kojeg cijeni i koji se neće tako lako odreći osvojenih sinekura. Sanaderovoj je koaliciji predvidio još sličnih kriznih situacija i ne vjeruje da će odraditi mandat do kraja, ali će ona biti svrgnuta tek kada sam Sanader zaključi da mu donosi više štete nego koristi.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara