Đapić: Ne dolazi u obzir koalicija s HDZ-om ako dožupan bude iz redova SDSS-a

PREDSJEDNIK Hrvatske stranke prava (HSP) Anto Đapić na današnjoj je konferenciji za novinare izjavio kako je sinoć imao "vrlo korektne razgovore s predsjednikom osječkobaranjskog HDZ-a Branimirom Glavašem oko koalicije s tom strankom" no za sada je najizvjesnije da HSP ostaje u oporbi jer "ne dolazi u obzir koalicija s HDZ-om ako ne odustanu od stajališta da dožupan bude iz redova SDSS-a".

"Nama ne smeta da dožupan bude iz redova srpske nacionalne manjine, ali nikako iz redova SDSS-a zbog svih događaja na istoku Hrvatske", kazao je Đapić.L

Na upit znači li to da bi ušli u koalicijsku vlast ako dožupan bude, primjerice, Mirko Tankosić koji je kao pripadnik srpske nacionalne manjine s liste HDZ-a ušao Županijsku skupštinu kao četvrti predstavnik Srba, budući da je izabrano tri članova SDSS-a, a po zakonu ta manjina ima pravo na četiri vijećnika, Đapić je rekao "apsolutno da".

Dodao je kako HDZ nema nikakvih obveza pridržavati se Erdutskog sporazuma koji je "konzumiran", a to je potvrdila tijekom predizborne kampanje i sadašnja ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U svakom slučaju, kazao je Đapić, HSP-u je u interesu da se konstituira Skupština Osječko-baranjske županije i izabere Poglavarstvo pa će HSP tome pomoći.

U slučaju biranja dožupana, ako ostane prijedlog da on bude iz redova SDSS-a, u paketu s članovima Poglavarstva, HSP će glasovati protiv toga, najavio je Đapić.

Ako HSP i bude u oporbi podržat će sve dobre prijedloge HDZ-a i ukazivati na one koji nisu dobri. "Naša je orijentacija poštena i kvalitetna pretvorba kombinata, prije svega Belja i IPK-a, poticajna agrarna politika i bolja i svjetlija budućnost Osječko-baranjske županije", kazao je Đapić.

Dodao je kako ima prostora za nastavak razgovora s HDZ-o koji treba odlučiti što mu je važnije - koalicijski partner HSP sa svojih osam vijećnika ili dožupan iz redova SDSS-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara