Đapić: Pa što ako me oslobodio sudac koji je brat HSP-ovog kandidata na izborima?

NAKON što je Index otkrio da je Robert Pešutić, sudac Općinskog suda u Splitu koji je predsjednika HSP-a Antu Đapića oslobodio optužbi za kažnjiva djela poticanja, odnosno zloupotrebe položaja i ovlasti, zapravo brat osnivača bolskog HSP-a, Tonija Pešutića, koji je ujedno i drugi na listi za Općinska vijeća na predstojećim lokalnim izborima, Đapić se zapitao što bi ta činjenica trebala značiti.

Predsjednik HSP-a je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju ustvrdio da mu je to prvi glas da ga je optužbi oslobodio sudac čijem je bratu stranački šef, te se zapitao što bi ta činjenica trebala značiti.

Pomalo čudi da jedan pravnik, pa makar i prepisao magistarski rad, ne vidi klasičan primjer sukoba interesa u slučaju braće Pešutić, a izjava pravaškog šefa prema kojoj je "pravosuđe reklo svoje" u ovom se slučaju može shvatiti samo kao ironija.

Slobodna Dalmacija pita se tko je od nadležnih propustio uočiti činjenicu da je za suđenje Đapiću delegiran sudac koji je brat Đapićevom podređenom u stranačkoj hijerarhiji, te dodaje kako je sudac Robert Pešutić bio "debelo u prostoru sukoba interesa".

Slučaj delegiranja Roberta Pešutića nije željela komentirati ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, te je uputila novinare na Državno odvjetništvo, koje ih je pak prebacilo na Općinsko državno odvjetništvo. "Slobodna" piše kako je u slučaju Đapićeva prepisanog magisterija očito zakazao i splitski Općinski sud, koji je Roberta Pešutića delegirao za suca u dotičnom slučaju.

Priča o prepisanom magisteriju svoj je neslavni epilog dobila kad je Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu ukinulo presudu Roberta Pešutića, ali ta je odluka objavljena samo dan prije isteka apsolutne zastare.

Budući da je zastara nastupila 4. svibnja, a oslobađajuća presuda Općinskog suda ukinuta je 3. svibnja, Općinski sud je 4. svibnja mogao samo po službenoj dužnosti konstatirati da je nastupila zastara kaznenog progona, budući da nema vremena za pokretanje ponovnog postupka i donošenja nove presude.

Đapić je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju ustvrdio kako će interpretaciju rodbinske veze suca Roberta Pešutića i brata mu Tonija, osnivača bolskog HSP-a i drugog na listi HSP- za Općinska vijeća, ostaviti "novinarskoj mašti na volju", vjerojatno istoj onoj mašti koja se usuđuje implicirati da je nešto trulo u hrvatskom pravosuđu.

N.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara