Đapić : Relativni pobjednik treba dobiti mandat

PREDSJEDNIK HSP-a Anto Đapić je kazao kako je rekao predsjedniku da "relativni pobjednik treba dobiti mandat za sastavljanje vlade jer bi se stvari mogle razvodniti i moglo bi doći do pat pozicije", kaže Đapić. Mesić mu je na to ogovorio da se mora poštivati Ustav. Predsjednik HSP-a kaže kako ga je predsjednik pitao, što ako bi odnos snaga bio 76 naprema 76 zastupnika.

"Nisu nam bliski ni jedni ni drugi. Znate, SDP s 'po šumama i gorama' stvarno nam nije blizu, a HDZ znate što nam je napravio", kaže Đapić, no izlaz iz ovakve situacije vidi u tome da odluku o eventualnoj potpori donese Predsjedništvo HSP-a. Dodao je i kako je HDZ dobio izbore plašeći crvenima, a sada pregovara s HNS-om  i SDSS-om. No, hvali manjine zbog njihove odluke da se drže po strani prilikom trgovanja.

U svakom slučaju, HSP ne namjerava uvjetovati sudjelovanje u vladi, kaže Đapić, jer trgovanje s jednim jedinim mandatom bila bi najgora moguća trgovina. Njegovoj bi stranci najviše odgovarali novi izbori, iskren je Đapić.

Đapić se s Mesićem sastao danas popodne. Podsjećamo, od 9 do 12 sati na Pantovčaku trajale su konzultacije predsjednika Stjepana Mesića s predstavnicima nacionalnih manjina, a prekjučer je predsjednik u svom Uredu primio predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera i SDP-ovog čelnika Zorana Milanovića.

Mesić je, nakon što je od DIP-a dobio privremene rezultate izbora, danas, kako je jučer i najavio, započeo s konzultacijama o davanju mandata za sastavljanje hrvatske vlade. Nakon što dobije konačne rezultate izbora, mandat će ponuditi onome tko mu dokaže da ima većinu zastupnika u Hrvatskom saboru.

Đapić je, inače, jučer ponudio Predsjedništvu HSP-a ostavku preuzimajući osobnu odgovornost za izborni neuspjeh. No, svi su članovi vodstva stranke preuzeli suodgovornost uz zaključak da će predsjednik i Predsjedništvo u ostavci nastaviti voditi stranku do Sabora HSP-a u veljači 2008.

Bivši saborski zastupnik i član zagrebačke Gradske skupštine Pero Kovačević, u razgovoru za jedan tjednik kazao je kako je Ruža Tomašić, bivša parlamentarna zastupnica, najizglednija kandidatkinja za predsjednicu HSP-a.

U razgovoru za Index Kovačević je kasnije rekao kako su lošem rezultatu HSP-a na izborima pridonijeli objektivni i subjektivni razlozi te je naveo kako je Sanaderova izjava izrečena tijekom predizborne kampanje da je glas za HSP jednak glasu za SDP, uvelike pridonijela porazu HSP-a na izborima.

R.I.
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara