Dječaka iz Hondurasa vlasti SAD-a odvojile su od roditelja. Kad su se opet sreli, nije ih prepoznao

Dječaka iz Hondurasa vlasti SAD-a odvojile su od roditelja. Kad su se opet sreli, nije ih prepoznao
Foto: EPA

PETNAESTOMJESEČNA beba koja je postala simbol okrutne imigracijske politike američke administracije Donalda Trumpa u odvajanju migrantskih obitelji, prema svjedočanstvu majke Adalicie Montecionos, nije prepoznala svoje roditelje kad su se ponovno susreli u Hondurasu, piše The Guardian.

Dječak Johan proveo je pet mjeseci u skloništu u Arizoni nakon što je u Teksasu odvojen od oca koji je deportiran.

Gospođa Montecions izjavila je da ne može biti sretnija što je ponovno sa svojim sinom, no da je ljuta jer je toliko dugo bio odvojen od nje i mogla ga je vidjeti jedino putem videa. Propustila je njegove prve korake i njegov prvi rođendan.

Ovaj slučaj izazvao je međunarodnu reakciju nakon što je Associated Press izvijestio o njemu iz sudnice u SAD-u.

“Nisam mogao ni pomisliti da mogu biti tako okrutni”, izjavio je Johanov otac, 37-godišnji Rolando Antonio Bueso Castillo, koji je krenuo u SAD u potrazi za boljim životom. Jedan brat i sestra su mu već otišli u SAD, a stariji brat je ubijen u pucnjavi u San Pedru Sula, jednom od najopasnijih gradova Južne Amerike.

Rolandodo, koji je radio kao vozač autobusa zarađujući 10 dolara dnevno, bio je svjestan opasnosti prelaska granice s Meksikom, no ipak je platio krijumčaru 6000 dolara, koje mu je brat poslao, te se zaputio sa sinom na put, dok je trudna supruga trebala ostati u Hondurasu još nekoliko mjeseci.

Otac i sin došli su do Teksasa kad ih je uhvatila granična patrola SAD-a. Odvedeni su u centar za migrante, gdje se uvjeti bili grozni, a tri dana nisu se mogli ni okupati. Rolando je mislio da će ih u najgorem slučaju deportirati. 

No petog dana boravka u centru službenik ga je odvojio od djeteta i odveo na ispitivanje. Tada je posljednji put vidio svog sina. Rolando, koji je navodno četiri puta pokušao ući u SAD, proveo je 22 dana zatvoren u nekoliko centara na granici s Teksasom ne dobivajući nikakve informacije o tome gdje mu je sin. Kad je deportiran, rečeno mu je da će mu se sin vratiti za dva tjedna, no prošli su mjeseci. 

Ronaldo se nije izjasnio o tome hoće li pokušati ponovno ući u SAD.

“Nešto se slomilo u meni dok sam bio tamo. Ovo nije bila krivnja mog sina. Zbog čega je on morao biti kažnjen?” izjavio je Rolando.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara