Djelatnici HNK ˝Ivana pl. Zajca˝ upozorili na niske plaće

PREDSTAVNICI sindikata HNK ´Ivana pl. Zajca´ u Rijeci te Hrvatske drame, Opere, Baleta, Talijanske drame i tehnike u sklopu te kazališne kuće, zajedno s vijećnikom riječkoga Gradskog vijeća Vladimirom Bebićem, upozorili su danas da u prijedlogu gradskog proračuna za godinu 2003. nije osiguran novac za provedbu kolektivnog ugovora koji je predložila Rijeka.

Koordinator Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi za HNK ´Ivana pl. Zajca´ Aldo Galleazzi ustvrdio je na konferenciji za novinare da djelatnici tog kazališta imaju 30 posto niže plaće od svih ostalih djelatnika čije se plaće isplaćuju iz gradskog proračuna, i to od siječnja 1995. godine. Galleazzi je istaknuo kako je tek godine 2001. grad predložio tom sindikatu da sastavi prijedlog kolektivnog ugovora kojim bi se u Rijeci izjednačile plaće u kulturi. Tek nakon godinu dana, nastavio je Galleazzi, Rijeka je dostavila svoj prijedlog kolektivnog ugovora. Predstavnici toga grada kao osnivača i svih kulturnih institucija uskladili su tekst ugovora i koeficijente, a samo potpisivanje ugovora predviđeno je za kraj prosinca. No, dodao je Galleazzi, novac za takav ugovor, doznali su djelatnici riječkoga HNK, nije predviđen u proračunu.

Vladimir Bebić, navodeći kako je djelatnike HNK podupro isključivo kao gradski vijećnik, rekao je da će se za povećanje njihovih plaća boriti amandmanima na sjednici Gradskog vijeća 19. prosinca, na kojoj je predviđeno prihvaćanje gradskog proračuna.

Istodobno će djelatnici HNK ´Ivana pl. Zajca´ mirno prosvjedovati na Korzu. Najavili su i druge prosvjedne akcije ako im se plaće ne izjednače s plaćama drugih korisnika gradskog proračuna. Rečeno je da su u riječkome kazalištu najniže plaće od svih kazališta u Hrvatskoj, te da u tom gradu nema političke volje da se problem riješi. U riječkome HNK-u zaposleno je 270 ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara