Đelić: Srbija nikad neće pristati da Kosovo postane uvjet za Europu

Tekst: L.J.
Foto: Blic

"NITI je Kosovo uvjet za Europu, niti će Srbija ikada pristati da Kosovo postane uvjet za Europu. Europske integracije i rješavanje statusa Kosova su dva odvojena procesa. To je politika Srbije, ali i politika EU koja nema jedinstven stav oko Kosova", izjavio je u intervjuu za Večernje novosti potpredsjednik Vlade Srbije za europske integracije Božidar Đelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i kako bi se odluka o ulasku Srbije u NATO donijela putem referenduma, "iako to pitanje nije na dnevnom redu niti je ulazak u NATO uvjet za članstvo u EU". Đelić je kazao i kako nema sumnje da će sljedeći izvještaj Haškog tužitelja Sergea Brammertza o suradnji Srbije s Haagom biti pozitivan i da će omogućiti da ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u članicama EU početi u lipnju.

"Ukoliko dobijemo upitnik u lipnju, popunit ćemo ga prije ljetne pauze. Već sam rekao službenicima da nitko neće ići na odmor prije uspješno obavljenog posla oko upitnika EU. Onda bismo imali šansu postati zemlja kandidat do kraja ove godine ili najkasnije do sredine sljedeće godine", rekao je Đelić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara