Curica sa snimke kemijskog napada je živa i zdrava, evo što kaže

Curica sa snimke kemijskog napada je živa i zdrava, evo što kaže

Screenshot: BBC News

NAKON kemijskog napada u kojem je ubijeno oko 70 ljudi u sirijskom gradu Dumi, usred velike režimske ofenzive na pobunjeničku enklavu u istočnoj Guti, svijet su obišle snimke preživjelih koje spasioci i medicinsko osoblje polijevaju vodom i pokušavaju im pomoći, unatoč nedostatku opreme.
 
 
 
Djevojčica s te snimke, na kojoj stoji u redu unesrećenih u bolnici dok je zalijevaju vodom i daju joj terapiju pomoću inhalatora, zove se Masa. Sedmogodišnja Masa danas je, srećom, živa i zdrava, a BBC ju je pronašao i razgovarao s njom.
 
Bomba nije eksplodirala nego ispustila plin
 
“Bili smo u Dumi u podrumu, pod granatiranjem. Odjednom su bacili bačvu (barel-bombu) koja nije eksplodirala. Umjesto toga napravila je zvuk: ‘Fššššš’, prepričava Masa svojim dječjim riječima. 
 
 
 
“Rekli su nam: ‘Idite gore, gore, gore.’ Došli smo do zadnjeg kata i pala sam na pod. Nisam to mogla zaustaviti. Moja mama rekla je mom ujaku: ‘Moja kći, moja kći, moja kći!’ Moj ujak je došao i podigao me. Donio je mokru krpu i ponio me uza stepenice. Medicinska postaja bila je na kraju tunela”, nastavlja ova djevojčica, jedna od žrtava napada zbog kojeg su u subotu SAD, Francuska i Velika Britanija izveli napad na postrojenja za proizvodnju i skladištenje kemijskog oružja u Siriji.
 
“Liječnici su došli. Jedan je odnio mene, a drugi moju sestru i trčali su. Odveli su nas do prve medicinske postaje. Zatim su nas primili, dali nam injekciju i sprej. Onda smo zaspali, avioni su granatirali i bili smo prekriveni prašinom. Vratili smo se u podrum i vidjeli kako iznose mučenike (poginule). Umjesto zraka, udisali smo miris krvi”, prepričava Masa u prilogu BBC-ja.
 
 
Masa i Malal danas su u izbjegličkom kampu
 
Masa i njena sestra Malal danas su u izbjegličkom kampu na sjeveru Sirije, na području koje je i dalje pod pobunjeničkom kontrolom, ali uživa određenu zaštitu Turske. CNN je također napravio reportažu s njihovom obitelji. U razgovoru s roditeljima djevojčica, bliskoistočna reporterka Arwa Damon saznaje da se skrivali u podrumu kad se napad dogodio, nakon čega su jedva mogli disati. Majka kaže kako je mogla osjetiti da joj je tijelo postalo mlitavo. Popela se iz podruma, vukući svoje kćeri, ali onda je počeo drugi napad. 
 
 
 
"Između dvije smrti" - otrovni plin u podrumu, bombe vani
 
“Bili smo između dvije smrti, ili od kemijskih napada ili od drugih na krovu. Reporterka kaže kako i dalje može osjetiti oštar i jedak miris na ruksaku djevojčice koji roditelji još nisu oprali. Djevojčica je, kaže majka, sakrila svoju lutku u kutiju i rekla joj: “Možda ćeš se ugušiti unutra, ali bar ćeš biti sigurna od bombi.”
 
A na pitanje reporterke o američkoj vojnoj akciji, majka Malal i Mase kaže kako ne želi vidjeti još žrtava u Siriji, ali kako mora doći do nekakvog političkog rješenja.
 

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz napad Amerike na Siriju instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: napad na Siriju

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 
 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara