Đukanović: O plaćanju odštete Hrvatskoj odlučit će nadležne međunarodne institucije

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je u srijedu da je nadoknada Hrvatskoj za dio štete koju su građani Crne Gore, boreći se u okviru JNA nanijeli Konavlima, samo "gesta odgovornog susjeda za ubrzani povratak povjerenja", te da "neće biti nikakvog ustupanja crnogorskih aerodroma i hotelskih kapaciteta Hrvatskoj", istaknuvši da će o eventualnoj odšteti odlučivati nadležne međunarodne institucije. L

Đukanović je za boravka u Bijelom Polju u srijedu navečer rekao novinarima da Crna Gora ne podmiruje nikakvu odštetu, jer ona nije ratovala s Hrvatskom, već bivša JNA u kojoj su crnogorski građani samo izvršavali zakonsku obavezu.

"Da li je u tom slučaju počinjena neka ratna šteta utvrdit će međunarodne institucije. Crna Gora ne podmiruje preliminarno nikakvu ratnu štetu, već čini gestu odgovornog susjeda za ubrzani povratak povjerenja. Zato ne može biti ni govora o bilo kakvom ustupanju dijelova tivatskog aerodroma, niti hotelskih kapaciteta na crnogorskoj obali", kazao je Đukanović.

On je istakao da je pitanje naknade ratne štete Hrvatskoj neopravdano i napadno ispolitizovano, objašnjavajući da se radi "o političkoj procjeni da je neko oštećen time što je ostao bez dijela svoje imovine, u ovom slučaju jednog stada".

"Procjena je bila da bi obeštećenje ljudi koji su ostali bez stada moglo pridonijeti povratku poljuljanog povjerenja u pograničnim djelovima između Boke i Dubrovačke regije. To je zapravo investicija u ubrzani povratak međusobnog povjerenja i vjerujem da je to, ne samo interes Crne Gore i Hrvatske, već i svih u regiji", ocijenio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, takvim dobrim primjerima i drugi će biti potaknuti i brže će shvatiti da žive jedni pored drugih i da će bolje živjeli ukoliko se međusobno budu pomagali i zaboravljali neke ružne slike iz daleke i nedavne prošlosti.

(Hina) xdram ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara