Đukanović: Potpisivanje izmjene povelje nije ustupak

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je u petak kako Crna Gora nije učinila nikakav ustupak potpisivanjem Sporazuma o izmjeni Ustavne povelje. L

Premijeri Srbije i Crne Gore, Vojislav Koštunica i Milo Đukanović i visoki dužnosnik Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana potpisali su u četvrtak navečer u Beogradu Sporazum o izmjeni Ustavne povelje. Dokument predviđa da se neposredni izbori za Skupštinu SCG održe odvojeno u obje države članice, onda kada se u njima budu održavali izbori za republičke parlamente.

Regulativa o mogućem referendumu predviđenom Ustavnom poveljom, prema slovu Sporazuma, mora biti zasnovana na međunarodno priznatim demokratskim standardima.

"Problematika referenduma se u tekstu novog Sporazuma samo ponavlja i predstavlja isto što je već sadržano u Ustavnoj povelji", kazao je Đukanović podgoričkim medijima, podsjećajući da se Poveljom, kao i Sporazumom, predviđa da država koja organizira referendum ima obvezu poštivati međunarodno priznate demokratske standarde, što, kako je kazao, "Crna Gora nikada nije dovodila u pitanje"
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista ocjenjuju kako je potpisivanjem Sporazuma o izmjeni Ustavne povelje samo potvrđeno njihovo stajalište da bi održavanje neposrednih izbora za njen parlament prije referenduma u Crnoj Gori bilo neracionalno, priopćio je glasnogovornik te stranke Predrag Sekulić.

Oporba, međutim, misli kako je objema stranama učinjen ustupak. Federalnom parlamentu je vraćen legitimitet, a Crnoj Gori je postavljen uvjet da referendum organizira po međunarodnim standardima. Pojedine oporbene stranke su najavile da će u crnogorskom parlamentu voditi kampanju protiv Sporazuma o izmjeni Povelje, koji je večer ranije potpisan u Beogradu.

(Hina) xdram ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara