ĐUMBIR USPORAVA RAST STANICA RAKA DEBELOG CRIJEVA

Đumbir ne daje samo poseban okus hrani, nego bi mogao biti učinkovit i u liječenju raka debelog crijeva, objavili su znanstvenici na konferenciji američkog Društva za istraživanje raka u Phoenixu. L

Protiv raka se uspješno bori tvar 6-gingerol koja korijenu đumbira daje tipičan okus. Ta aromatična tvar usporava rast stanica raka crijeva, dokazali su u pokusima na miševima znanstvenici sa Sveučilišta u Minnesoti, prenosi njemački stručni časopis Bild der Wissenschaft.

Ann Bode i njezini suradnici ispitali su djelovanje 6-gingerola na 20 miševa kojima su ubrizgane ljudske stanice raka crijeva. Prije injekcije sa stanicama raka i nakon nje, znanstvenici su glodavcima u prvoj skupini tri puta na tjedan u hranu dodavali određenu količinu tvari iz đumbira. Drugoj grupi miševa 6-gingerol nije dodavan u hranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kod miševa koji nisu dobivali 6-gingerol nakon 28 dana utvrđen je jasno prepoznatljiv tumor. Za razliku od njih, kod miševa hranjenih 6-gingerolom bilo je potrebno čak 38 dana da tumor postane prepoznatljiv kod svih životinja, pojasnila je Bode.

Nastavak istraživanja utvrdit će mogu li oboljeli pacijenti konzumacijom đumbira doista usporiti širenje neoperabilnog tumora.

(Hina) kt dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara