"Đuro Đaković": Prosvjed radnika industrijskih postrojenja

STOTINJAK od 232 radnika tvrtke "Industrijska postrojenja" u stečaju "Đure Đakovića" u Slavonskom Brodu održalo je mirni prosvjed u prostorijama tzv. teškog pogona u kojem su radili do stečaja.
Poduprli su zahtjev Stožera za zaštitu prava radnika da im se u roku od tri mjeseca isplati više od 11 milijuna kuna tražbina za zaostale plaće i otpremnine na što čekaju već godinu dana. Ako se zahtjev ne ispuni, najavili su blokadu ulaza u teški pogon koji je iznajmljen novoj tvrtki "Proizvodnji opreme".

"Radnici ne prihvaćaju takvu brzinu rješavanja svojih problema jer je prošlo godinu dana a ništa nije učinjeno", kaže predsjednik Stožera Tadija Jurilj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Taj je stožer i osnovan još prije godinu dana kad su radnici "Industrijskih postrojenja" poslani na Zavod za zapošljavanje prije nego je otvoren stečajni postupak. Tada su posredovanjem pravnog zastupnika Mate Stankovića sklopili Sporazum o naplati svojih tražbina, a kao osiguranje poslužila je imovina tvrtke koja je tada vrijedila oko 19,5 milijuna kuna. Kako je taj rok istekao, radnici predvođeni Stožerom odlučili su drugim putovima izboriti prava. Zastupnik im je pokušao objasniti kako su se otvaranjem stečaja u prosincu prošle godine okolnosti promijenile, no da će se sve tražbine osigurane Sporazumom naplatiti u stečaju od prodaje imovine. Očekuje kako bi 50 posto radničkih tražbina moglo biti isplaćeno u sljedeća dva do tri mjeseca jer je stečajni sud već donio odluku o prodaji dijela postrojenja i nekretnina.

Radnici pak poručuju kako ne kane čekati unedogled i zahtijevaju da kupac "Industrijskih postrojenja" prije nego preuzme imovinu, podmiri radnicima dug. Traže da se taj dodatak ugradi u Sporazum o naplati tražbina unatoč objašnjenju pravnog zastupnika kako je to pravno neutemeljeno.

"Mi od toga nećemo odustati jer jedino tako ćemo biti sigurni u isplatu tražbina. Kad smo osam mjeseci prije stečaja poslani na biro, to je bilo legalno, a ovo sada nije. To ne može biti", zaključio je Jurilj. Poručio je kako će radnici tražiti drugog zastupnika ako Stanković ne postupi po njihovu zahtjevu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara