Dnevni Avaz: Spomenik Tuđmanu - politički autogol za HDZ

OTKRIVANJE spomenika bivšem hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u subotu na Širokom Brijegu krajnje je negativno prokomentirano u sarajevskim medijima, među kojima "Dnevni avaz" ističe da je stranka koja i dalje uživa potporu najvećeg dijela BH Hrvata time sebi zabila politički autogol.

Mediji ukazuju na očevidnu povezanost Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) iz Hrvatske i BiH s ovim događajem te izražavaju sumnju u to što će biti politika nove hrvatske vlade prema BiH.

"Ovim činom ne samo da je potvrđena politika koju personificira pokojni Mate Boban već je apsolutno dovedena u pitanje okrenutost HDZ-a jačanju države BiH i općenito njene opstojnosti", optužujući je zaključak najtiražnijeg dnevnika BiH koji u komentaru upozorava da je manifestacija u Širokom nesumnjivo organizirana pod patronatom HDZ-a.

"Avaz" ujedno upozorava čelništvo HDZ-a BiH kako dizanjem spomenika osobi "koju je dobar dio svijeta okvalificirao autokratom i osvjdočenim protivnikom opstojnosti države BiH" jasno demantira mnogo toga u što vodstvo stranke pokušava uvjeriti domaću političku javnost i predstavnike međunarodne zajednice u BiH.

Posebice je istaknuto kako su uz Tuđmanov lik i djelo otvoreno stali čelnici HDZ-a BiH poput Bariše Čolaka ali i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je dosad pažljivo izbjegavao sudjelovati na kontroverznim okupljanjima, čuvajući dosljedno sliku o sebi kao refomistički opredijeljenom političaru okrenutom isključivo budućnosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oslobođenje" u nedjelju na naslovnoj stranici izvješćuje o događaju u Širokom Brijegu navodeći kako će "Hrvati u BiH nastaviti slijediti Tuđmanove ideje".

Pozorno navodeći kako je ovo bila prigoda za okupljanje osoba isključenih iz javnog života zbog svojih radikalnih ideja poput Ante Jelavića ili degradiranoga generala HVO-a Stanka Sopte, ovaj list ističe kako je u Širokom Brijegu u svojstvu osobnog Sanaderova izaslanika bio Florijan Boras koji je odlazeću Račanovu vlast optužio za "unošenje nemoći među Hrvate u BiH" te najavio pomoć nove vlade nastojanjima Hrvata u BiH da "ostvare jednakopravnost".

U komentaru što ga ovim povodom potpisuje glavna urednica "Oslobođenja" Senka Kurtović stoji kako su oni, koji su naručili spomenik Tuđmanu, sasvim u pravu.

"Da nije bilo Tuđmana, još bi vozili kamione, brali duhan i vinovu lozu, okopavali neplodnu zemlju oko kuća i tavorili od prvog do prvog s plaćicom u džepu. Ovako su sad širom svijeta generali, poznati političari, pjesnici, ugledni javni radnici", zaključuje urednica sarajevskog lista.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara