do 11 sati najveći odaziv Bošnjaka na izborima za vijeća i predstavnike

Do 11 sati je na izbore za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u najvećem broju odazvali su se pripadnici bošnjačke nacionalne manjine.

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) je na konferenciji za novinare objavio podatke o izlasku na birališta za svaku od 15 manjina koja bira članove vijeće i 13 koje biraju predstavnike na razini županije grada ili općine.

Do 11 sati na razni županija je za članove vijeća glasovalo 39 posto Bošnjaka, na razini grada njih 72 posto i na razini općina 19 posto.

U broju većem od 25 posto na birališta su izašli još samo pripadnici njemačke nacionalne manjine, a glasovalo je oko deset posto Mađara, Makedonaca, Slovaka, Slovenaca i Ukrajinaca.

Od ukupno 245. 636 birača srpske nacionalnosti na birališta na županijskoj razini je do 11 sati izašlo njih 8. 772 ili 3,55 posto, na razini gradova odaziv je bio gotovo isti, a na razni općina nešto viši od 7 posto.

Romi se na izbore na razni grada za izbor predstavnika do 11 sati nisu odazvali ali je odaziv na razini općina i gradova za izbor članova vijeća 6 do 17 posto.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na birališta je izašlo manje od 1 posto Austrijanca i Talijana.

Crnić je još napomenuo da su prvi sati izbora prošli u potpunom redu i bez i jednog incidenta.

Crnić relativno slab odaziv na izbore ne pripisuje neinformiranosti birača i kratkim rokovima, jer su i za ove izbore rokovi isti kao i za sve druge. Po njegovom mišljenu iz podataka o odazivu pripadnika nacionalnih manjina na izbore moglo bi se zaključivati kakav je njihov odnos prema novom obliku njihova organiziranja.

Troškovi izbori za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina se procjenjuju na 22 milijuna kuna i bit će podmireni iz proračuna, rekao je Crnić.

(Hina) ggrb mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara