Do 2100. Europu bi svako drugo ljeto mogle pogađati velike vrućine

ZBOG promjene klime, velike ljetne vrućine, poput one iz 2003. godine, mogle bi pogađati Europu svake druge godine do konca stoljeća, kaže se u švicarskoj studiji koju je objavio britanski znanstveni časopis Nature. L

Znanstvenici iz Instituta za istraživanje atmosfere i klime ETH-a u Zuerichu i MeteoSuisse istraživali su val iznimno velike vrućine koji je lani zahvatio Europu. Po njihovu mišljenju, taj se ekstremni fenomen ne može protumačiti isključivo prosječnim porastom temperature kao posljedicom klimatskih promjena u prošlom stoljeću.

Oni nude drukčije tumačenje: globalno zatopljenje uzrokuje veću promjenljivost klime, drugim riječima veće razlike između ljeta.

"Naše simulacije pokazuju da bi barem svako drugo ljeto u Europi moglo biti vruće kao što je bilo ljeto 2003.", tvrdi Christoph Schaer, organizator istraživanja.

Znanstvenici su simulirali utjecaj klimatskog zatopljenja u srednjoj Europi koncem stoljeća (2071-2100.), predviđajući dvostruko veći udio stakleničkih plinova u atmosferi (scenarij A2), što odgovara porastu prosječne temperature na Zemljinoj površini od 3,3 stupnja. Pomoću računala su izradili regionalni klimatski model za Europu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema tom modelu, u Švicarskoj bi temperatura trebala porasti za 4,6 stupnjeva naspram današnje, što je prilično velik porast. Međutim, dvostruko bi porasle razlike između ljetnih razdoblja u pojedinim godinama (+102 posto), što povećava rizik od velike vrućine i suše.

Prema tom scenariju, srednja bi Europa imala klimu sredozemnog tipa, s toplijim i sušim ljetima, ali i češćim i jačim padalinama.

Prema istraživanju, rekordna 2003. godina koja je "izvan norme" u statističkim analima, zauzima središnje mjesto među podacima o temperaturi i padalinama predviđenim za konac stoljeća.

Ljeto 2003. koje je danas klimatska anomalija, moglo bi, dakle, biti najava budućih događanja.

(Hina) vrad dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara