Do kraja godine Srbija otvara tri nova poglavlja u pregovorima s EU

Do kraja godine Srbija otvara tri nova poglavlja u pregovorima s EU

Foto: Hina

SRBIJA bi nova pregovaračka poglavlja s Europskom unijom mogla otvoriti najkasnije u prosincu, ocijenili su diplomatski izvori bliski estonskom predsjedništvu EU-a koje završava koncem ove godine, prenose beogradski elektronički mediji.

Estonija, koja predsjeda Vijećem EU-a "radi na organizaciji otvaranja novih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije", a mogući termini su sredina listopada i sredina prosinca, objavila je Radiotelevizija Srbije (RTS), pozivajući se na diplomatske izvore.

"Naša je namjera da to bude u prosincu", izjavio je neimenovani izvor iz kruga estonskog predsjedanja, premda dužnosnici u Bruxellesu trenutačno nemaju točan datum sljedeće Međuvladine konferencije Srbije i EU-a niti informaciju koja bi poglavlja tada mogla biti otvorena.

Tri nova poglavlja

Prema ranijim ocjenama srbijanskih dužnosnika, Srbija bi do kraja godine mogla otvoriti još tri poglavlja s EU-om.

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević uvjerena je da nema zapreka zbog kojih bi Srbiji bilo onemogućeno otvaranje još tri pregovaračka poglavlja s Europskom unijom do kraja ove godine.

Miščević je ranije ocijenila da ne postoje "ni političke niti tehničke prepreke" koje bi Srbiji onemogućile da do kraja predsjedanja Estonije otvori tri nova poglavlja - poglavlje 6 koje se odnosi na pravo gospodarskih društava, poglavlje 30 o ekonomskim odnosima s inozemstvom, te 33 o financijskim i proračunskom odredbama.

Uz ova tri poglavlja, Srbija će Bruxellesu proslijediti još dvije pregovaračke pozicije - za poglavlje 9 koje se odnosi na financijske usluge i poglavlje 13 o ribarstvu.

Napredak Srbije

Međutim, prema saznanjima u diplomatskim izvorima zemalja članica EU-a, na otvaranje novih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom utjecat će i izvješće o napretku Srbije u području temeljnih poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava i 24 Sloboda, pravda i sigurnost.

To će, kako se doznaje u diplomatskim krugovima u Bruxellesu, biti dio izvješća koje će biti objavljeno početkom studenog.

Srbija je pregovore o članstvu u EU-u službeno započela u siječnju 2014.  i dosad je otvorila ukupno 10 pregovaračkih poglavlja, od kojih četiri tijekom predsjedanja Malte, od siječnja do srpnja ove godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara