Dobre namjere banke Bear Stearns "uništile" vrijednost svjetskih indeksa

VRIJEDNOST dolara je na današnji dan oslabila na rekordnu razinu u odnosu prema euru zbog stalnih strahovanja američke ekonomija i pogoršanja kreditnih uvjeta, a cijena nafte primiče se 112 dolara za barel. Američke Savezne rezerve smanjile su svoju kamatnu stopu, ali taj potez ipak nije ojačao povjerenje potrošača, piše BBC.

U jednom je trenu danas za jedan euro bilo potrebno izdvojiti 1,59 dolara prije nego što se "umirio" na razini od 1,57 dolara za euro. Nakon poteza investicijske banke Bear Stearns koja je zatražila hitna ulaganja, ulagači su postali, opet, zabrinuti da bi i ostale banke mogle krenuti tim putem.

Ta je odluka donesena prije podneva, a njen poslijepodnevni rezultat je pad Dow Jonesa za 1,5 posto, Londonskog FTSE indeksa za 2,7 posto, Pariškog Cac-a 40 za 2,9 posto, Frankfurtskog Dax-a za 4,1 posto. Nije potrebno više nabrajati gubitke prouzročene svjetskim strahom za financije koji iz dana u dan uzima nove žrtve. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekako se sve vrti u krug jer ulagači oslabljen dolar sve više ulažu u robe što rezultira rastom cijene nafte čija se cijena u zadnjoj isporuci približila 112 dolara za barel. Kako bi moral ulagača barem malo porastao obratio im se i sam predsjednik George Bush s riječima: "Ovo su vremena velikih izazova" te nadodao "vlasti SAD-a vladaju situacijom i, kada će biti za to vrijeme, djelovat će i donijeti red u financijsko tržište". Netko bi se našalio, pa komentirao kako je tek sada moral ulagača u vrlo upitnom stanju.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara