Dobrović debelo prekoračio ovlasti: Europska komisija ukorila MOST-ovog ministra

Dobrović debelo prekoračio ovlasti: Europska komisija ukorila MOST-ovog ministra

Foto: FAH

MLADEN JOZINOVIĆ, voditelj Grupacije centara za gospodarenje otpadom i direktor Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica, za Index se osvrnuo na javno izlaganje Ministarstva zaštite okoliša i prirode o nacrtu Plana gospodarenja otpadom za razdoblje do 2022. godine.

Prozvao je MOST-ovog ministra zaštite okoliša i prirode Slavena Dobrovića zbog opstrukcije objavljivanja poziva za povlačenje sredstava iz EU fondova za izgradnju centara za gospodarenje otpadom te zbog kršenja zakona i prekoračenja ovlasti.

"Razočaran sam današnjim javnim uvidom za taj nacrt Plana, evidentno je i sasvim jasno kako gospodin Dobrović ne poštuje zakon. Nacrt tog dokumenta bivši ministar Zmajlović dao je na javni uvid od 30 dana. Sada je gospodin Dobrović nastavio taj stari postupak te javni uvid traje samo osam dana. Usto, on je stručnoj javnosti ponudio sasvim drugi dokument, a nadovezao se na stari postupak. On sad ide s totalno drugim konceptom. Financijska vrijednost prošlog iznosila je 22 milijarde, a novog tek 5 milijardi kuna. Ministar Dobrović sad kaže da mu to ne treba, da mu je dosta 5 milijardi, a to su sredstva koja nam je Europa već odobrila! Tko je on da hrvatskim građanima oduzme 17 milijardi kuna?

"Dobrović debelo prekoračio ovlasti"

Siguran sam da nema suglasnosti ministarstava, da nema suglasnost Europske komisije za taj potez. Komisija se jučer očitovala Vladi RH s negativnim komentarima na nacrt tog dokumenta. Mislim da gospodin Dobrović debelo prekoračuje položaj i ovlasti. Sada tvrtke koje su osnovane po zakonu, koje rade sukladno zakonu na razvoju tih projekata, on ih opstruira, odugovlači s pozivima za povlačenje sredstava iz EU fondova.

Taoci smo politike jednog čovjeka. Saborski odbor je glasao protiv, ako su HDZ i SDP protiv, ne znam koga ministar predstavlja. Stari plan je prošla vlada pripremila na 22 milijarde kuna, Dobrović je sada napravio nacrt plana koji nije ni na Vladi prošao, nestalo je 17 milijardi kuna hrvatskih građana, a to je novac koji nam je Komisija odobrila.

Najveći apsurd je to da su centri Kaštijun i Marišćina izgrađeni, a da je za te centre natječaje raspisala sama država. Oni su izgrađeni i u probnom radu su, a u posjedu su RH. Država to 5 godina gradi i sada dođe ministar koji ne poštuje to i kaže da ne valja. Pozivam se na Ustav koji svim građanima garantira ravnopravnost - zašto u Istarskoj i Primorsko-goranskoj može, a ne u Splitsko-dalmatinskoj i na zapadu RH?

To je katastrofa što se događa. Gospodin Dobrović je profesor na fakultetu i teoretičar, ali jedno je teorija, a drugo je praksa. RH će zbog njega plaćati teške penale.

Imamo potporu za ove tvrdnje, Hrvatska zajednica županija , HGK i HUP su isto tražili povlačenje ovog Plana. Najšokantnije je da EK u dokumentu od 28.6. javlja da nije bila konzultirana te poručuje Vladi da stoji tom ministarstvu na raspolaganju za izradu Plana", zaključio je Jozinović za Index.

Index je u posjedu negativnih komentara Europske komisije na Dobrovićev nacrt Plana.

Komisija protiv Dobrovića: Vaš Plan ide protiv preporuka

"U dokumentu su predstavljene ambicije da se integriraju elementi "paketa cirkularne ekonomije" EU-a te zacrtani hrvatski ciljevi, preuzeti kao dio pristupnih obveza. Pozdravljamo podršku odvajanju otpada i shema recikliranja, kao i identificiranje ključne infrastrukture za upravljanje otpadom.

Ipak, Plan bi trebao pristupiti svim tijekovima otpada na integrirani način, a to uključuje potrebu za osnovnom infrastrukturom za upravljanje otpadom. Hrvatska je početkom 2016. godine dobila konkretne preporuke po pitanju koraka koje treba poduzeti da bi se poboljšalo upravljanje otpadom.

Molimo vas da usporedite te preporuke s vašim Planom", traže iz Komisije od Dobrovića.

"Iako Plan uključuje ambiciozne ciljeve, on ne nudi temeljitu analizu postojećeg sustava upravljanja otpadom, kao ni okvir za prijelaz tog sustava na novi sustav koji se predlaže... Mnoga očekivana opravdanja su izostavljena, a fali i integrirana vizija te realistični vremenski rok", samo je dio komentara na Dobrovićev Plan.

Croatian draft Waste Management Plan (WMP) by Index.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara