Documenta osudila napade na novinara HTV-a koji je objavio prilog o Tuđmanu: Snimka je autentična!

Foto: Index

CENTAR za suočavanje s prošlošću - Documenta - i Građanski odbor za ljudska prava uputili su otvoreno pismo HRT-a zbog "brojnih i beskrupuloznih napada na novinara Hrvoja Zovka".

> Novinaru HTV-a Hrvoju Zovku prijete zbog priloga o Tuđmanu, sin Miroslav želi dignuti tužbu protiv njega

<Bura na Prisavlju se ne stišava: "Prilog o Vukovaru na HTV-u je tendenciozan i zlonamjeran"

> Vukovarski branitelji razočarani atakom na novinara zbog priloga o Tuđmanu: Zaslužujemo znati istinu!

> Što hoće ti programski vijećnici HRT-a? Upliću se u uređivačku politiku, guše istraživačko novinarstvo...

Zovko je, podsjetimo u prilogu objavljenom u Dnevniku ponovno aktualizirao snimku razgovora između bivšeg predsjednika Franje Tuđmana i zapovjednika obrane Vukovara Mile Dedakovića Jastreba iz studenog 1991. iz koje je razvidno kako je Tuđman odbio da se omogući iz ratom zahvaćenog Vukovara evakuacija civilnih stanovnika i velikog broja djece. Priloge je objavljen na 20. obljetnicu pada Vukovara.

Nakon objave priloga, uslijedili su neviđeni pritisci na novinara Hrvoja Zovka i cijelu ekipu koja je sudjelovala u izradi i objavi ovoga priloga. Prijetilo im se sankcijama, neizravno i otkazom, a novinara je napalo i Programsko vijeće HRT-a zatraživši, van svih svojih ovlasti, pismena očitovanja sudionika na izradi i objavi priloga.

Documenta i Građanski odbor u otvorenom pismu su naveli kako je u prilogu objavljen autentični audiozapis telefonskog razgovora tadašnjeg predsjednika RH Franje Tuđmana i zapovjednika obrane Vukovara Mile Dedakovića Jastreba, koji je i prije korišten u emisijama.

Optužbe nekih članova Programskog vijeća HRT-a kako je sporni prilog tendenciozan i suprotan nacionalnim interesima smatraju neutemeljenima i uvredljivima, a novinara predlažu da ga se nominira za strukovnu nagradu HND-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara