Dodijeljene godišnje nagrade "Faust Vrančić"

DRŽAVNE nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" za 2002. dodijeljene su danas u Zagrebu desetorici pojedinaca i četirima institucijama.

Nagradu za životno djelo dobio je Hrvoje Mazija za dugogodišnji i međunarodno priznati rad, izum ultrazvučnog raspršivača vakcine Marekove i drugih bolesti peradi te osobno unapređivanje, inovacije i primjenu rezultata znanstvenih istraživanja, posebice na području prehrambene tehnologije.

Godišnje nagrade dobili su Tihomir Čuljak iz Osijeka, Ervin Debeuc iz Rijeke, Blaženko Dujaković iz Dubrovnika, Vlatko Đakulović iz Varaždina te Nikola Gamilec, Marijan Horn, Franjo Kraš, Radojko Orlić i Ivo Šeparović iz Zagreba.

Godišnje nagrade dobili su i Radioklub Ludbreg, Osnovna škola "Antuna Mihanovića" i Strojarska tehnička škola iz Osijeka te Srednja škola Obrovac.

Zamjenik ministra prosvjete i športa Ivan Vavra čestitao je nagrađenima i rekao da u hrvatskim institucijama postoji svijest o velikoj važnosti tehničke kulture i tehnološke pismenosti.

Zahvalio im se što pobuđuju interes mladih za znanost i tehnologiju te što postižu često bolje rezultate nego sudionici natjecanja iz znatno razvijenih zemalja.

U ime nagrađenih Hrvoje Mazija rekao je kako Odbor koji dodjeljuje nagrade razumije i podržava tehničku kulturu bolje od "mnogih drugih odbora".

Hrvatska zajednica tehničke kulture najveća je takva ustanova i dugo je godina bila zaboravljena i neiskorištena.

"Danas je deveti dan savršenog očitovanja tehnike kroz strahovito ubijanje i razaranje", rekao je Mazija, misleći na napade na Irak. Istaknuo je kako bi tehnika trebala služiti onima koji stvaraju i oplemenjuju.

Predsjednik odbora za dodjelu nagrade Leo Budin rekao je da se suvremeni život ne može zamisliti bez tehničke kulture te da ona postaje važna i za život i za preživljavanje.

Državna nagrada tehničke kulture Faust Vrančić utemeljena je 1992. i do danas ju je primilo 76 pojedinaca i 32 udruge.

Faust Vrančić (1551.-1617.) smatra se prvim hrvatskim izumiteljem. Najpoznatija i u literaturi najčešće spominjana konstrukcija, koja simbolizira i ovu nagradu jest homo volans - leteći čovjek.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara