Dodijeljene novinarske nagrade za najbolje radove na temu zaštite okoliša

NOVINARU "Vjesnika" Željku Bukši, novinarki zagrebačkog "Radija 101" Morani Sušec, te redakciji HTV-ove emisije "Dobro jutro Hrvatska" danas su dodijeljene ovogodišnje novinarske nagrade "Velebitska degenija" za najbolje autorske radove na temu zaštite okoliša.

Nagrada se dodjeljuje od 1999. godine za najkreativnije autorske radove u tisku, na radiju i televiziji, u kojima novinari stručno i bez nepotrebnog senzacionalizma prenose javnosti informacije o zaštiti i unapređenju okoliša.

"Stručnjaci i znanstvenici, koliko god bili značajni, nikako ne mogu zamijeniti novinare u prenošenju točnih informacija i obrazovanju javnosti o očuvanju okoliša", istaknuo je prilikom dodjele nagrada Esad Prohić, savjetnik Predsjednika Republike za znanost, obrazovanje i zaštitu okoliša.

Novinar Željko Bukša dobio je nagradu za tekst pod naslovom "Zašto direktora ne zanima mogućnost milijunskih ušteda", u kojemu se, po mišljenju povjerenstva za nagradu, na zanimljiv i objektivan način kritički osvrnuo na temu neodazivanja direktora tvrtki na projekte ekološki čistije proizvodnje, bez obzira na milijunske uštede.

Radijski prilog "Spalionica PUTO" Morane Sušec u emisiji Terra nostra Radija 101 povjerenstvo je ocijenilo najcjelovitijim prikazom nedopustiva ekološkog incidenta u zagrebačkoj spalionici PUTO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ove godine nije dodijeljena nagrada za najbolji autorski televizijski rad jer nijedan od pristiglih priloga nije zadovoljio kriterije za dodjelu nagrade.

Zato je umjesto autora nagradu dobila redakcija emisije "Dobro jutro Hrvatska" zbog "posebno značajnog doprinosa u sustavnom praćenju i obradi tema s područja zaštite okoliša".

Nagradu dodjeljuje Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva (HND) i agencija za usluge u zaštiti okoliša, APO d.o.o., članica grupe Hrvatske elektroprivrede. Članovi povjerenstva za nagrade su, uz predstavnike HND-a i APA, predstavnici Ministarstva zaštite okoliša, te jedan ugledni znanstvenik.

Nagrada je dobila ime po Velebitskoj degeniji, vrlo rijetkoj i strogo zaštićenoj biljci žutih cvjetova, koja raste samo na Velebitu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara