Dodik: Ako me preglasaju o Pelješkom mostu, opet ću uložiti veto

Dodik: Ako me preglasaju o Pelješkom mostu, opet ću uložiti veto
Foto: EPA

SRPSKI član Predsjedništva Milorad Dodik izjavio je da će ponovno uložiti veto i zatražiti poništavanje odluke pred Narodnom skupštinom Republike Srpske ako ga preostala dvojica članova državnog vrha Željko Komšić i Šefik Džaferović preglasaju o Pelješkom mostu te se zauzeo za dijalog s Hrvatskom radi rješavanja otvorenih pitanja, a ne za otvaranje novih konflikata.

"Ako ponovo budem preglasan, a Šefik Džaferović i Željko Komšić ponovo kreiraju određene zaključke vezano za Pelješki most, opet ću pokrenuti vitalni interes“, rekao je Dodik, a u nedjelju prenose tiskani mediji u BiH. 

Kaže da otvorena pitanja treba riješiti bez konflikta

Narodna skupština Republike Srpske ovoga je tjedna dvotrećinskom većinom poništila odluku Komšića i Džaferovića nakon što je Dodik uložio veto na njihov zahtjev da se zaustave radovi na Pelješkom mostu i dogovori razgraničenje između BiH i RH na moru te je u suprotnom najavila pokretanje međunarodne tužbe. 

Dodik je pojasnio kako će ostala dva člana predsjedništva, hrvatski Željko Komšić i bošnjački Šefik Džaferović, vjerojatno pokušati naći način kako bi pak poništili odluku Narodne skupštine Republike Srpske o zaštiti vitalnog entitetskog interesa u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta. 

On je dodao kako sva otvorena pitanja s Republikom Hrvatskom treba rješavati, ali bez konflikata i uvjetovanja, kao što to traže dvojica kolega. 

'Nisam protiv toga (razgovora), ali da to bude dio napora koji će ići za dogovorom, a ne za pravljenjem novih sporova koji će trajati desetak i više godina'', rekao je Dodik. 

Komšić, koji je u Predsjedništvo BiH izabran za hrvatskog člana BiH Predsjedništva uz dominantnu potporu bošnjačkih birača i preglasavanje Hrvata, najavio je nakon što je preuzeo osmomjesečno predsjedanje Predsjedništvom BiH da će na svaki mogući način tražiti da se provede razgraničenje na moru između BiH i Hrvatske te da će inzistirati na pristupu BiH otvorenome moru. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara