Dodik će povući sve srpske diplomate i imenovati one koji su mu odani

Dodik će povući sve srpske diplomate i imenovati one koji su mu odani
Foto: EPA

PREDSJEDATELJ Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik potvrdio je u četvrtak kako će zatražiti povlačenje svih bosanskohercegovačkih veleposlanika i generalnih konzula srpske nacionalnosti, koji su sada na tim dužnostima, i predložiti imenovanje novih osoba na te dužnosti pri čemu će birati one koji, kako je kazao, uvažavaju interese Republike Srpske.

Dodik je ovo najavio nakon što je u Banjoj Luci o tome postigao dogovor s predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović navodeći kako se to odnosi na mjesta u ukupno 16 država.

Iako je vođenje vanjske politike ovlast koja prema Daytonskom sporazumu pripada isključivo BiH kao državi, a tu politiku kreira Predsjedništvo BiH koje jedino ima ovlasti imenovati veleposlanike i generalne konzule, Dodikovo je najnovije tumačenje kako se to mora raditi isključivo uz suglasnost vlasti RS-a.

Postavljanje odanih kadrova

Dosadašnja praksa u Predsjedništvu BiH bila je da svaki član tog tijela predlaže veleposlanike i konzule nacionalnosti kojoj i sam pripada, a Dodik je očito odlučio iskoristiti taj etnički model kreiranja diplomatske mreže te postaviti sebi odane kadrove.

"Naša je odluka da se povuku svi imenovani iz reda srpskog naroda i imenuju novi", kazao je Dodik, ustvrdivši kako od sadašnjih diplomata koji predstavljaju BiH diljem svijeta, a srpske su nacionalnosti, "nije bilo nikakve koristi" jer oni nisu konzultirali vlasti u RS-u o tome što će raditi.

Ponovno je najavio kako će kao član Predsjedništva BiH zastupati prije svega interese RS-a te kazao kako želi u tijelima državne vlasti uvesti "novi pristup i novu praksu" dogovaranja s entitetima o važnim pitanjima.

Kazao je kako se to odnosi i na odluku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a, donesenu u srijedu, da se Bosni i Hercegovini ponudi aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP).

O tome će se u RS-u tek raspravljati, najavio je Dodik, neizravno naznačivši kako će u tom entitetu nastaviti inzistirati na politici vojne neutralnosti, sukladno rezoluciji Narodne skupštine RS-a donesenoj ranije ove godine.

Tim je dokumentom približavanje BiH članstvu u NATO-u zapravo izravno uvjetovano odlukama koje donosi Srbija.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko u srijedu je upozorio kako vanjsku politiku, pa tako i odluke o pridruživanju BiH savezima poput NATO-a, ne mogu donositi entiteti nego država, jer je to jasno definirano Daytonskim sporazumom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara