Dodik pozvao na priznanje "ruskog" Krima, Ukrajina žestoko reagirala

Dodik pozvao na priznanje "ruskog" Krima, Ukrajina žestoko reagirala
Foto: Hina/EPA

AKTUALNI predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je na općim izborima u Bosni i Hercegovini dobio mandat člana Predsjedništva BiH, uspio je i prije stupanja na novu dužnost proizvesti diplomatski incident zbog kojeg je oštro reagiralo veleposlanstvo Ukrajine u toj zemlji. 

Dodik je u intervjuu za ruski list "Izvestija" najavio kako će predložiti da BiH prizna Krim kao dio Rusije.

Dodik najavio inicijativu za priznanje na razini BiH

"Namjeravam podnijeti inicijativu na razini BiH da Krim bude priznat kao dio Rusije", kazao je Dodik uz ocjenu da u aneksiji Krima, što ju je nasilnim putem provela Moskva, nema ništa sporno.

Dodik je dodatno najavio kako će kao član Predsjedništva BiH posjetiti Krim ignorirajući činjenicu da BiH nije priznala nasilnu aneksiju tog dijela ukrajinskog teritorija pridruživši se tako stajalištima većeg dijela međunarodne zajednice, koja je zbog ugrožavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine nametnula i sankcije protiv Rusije.

Veleposlanstvo Ukrajine u BiH na taj je Dodikov istup reagiralo ocjenom da su "izjave novoizabranog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika neprijateljske", uz upozorenje kako bi on time mogao nanijeti štetu odnosima dviju prijateljskih država, kao i autoritetu BiH u okviru međunarodne zajednice.

Ukrajinsko veleposlanstvo: Krimski referendum nije bio legitiman i demokratski

Iz ukrajinskog su veleposlanstva istaknuli kako su neprihvatljive Dodikove ocjene da je referendum o pripajanju privremeno okupiranog ukrajinskog teritorija Ruskoj Federaciji bio legitiman i demokratski.

"Ovakve izjave potpuno su proturječne ocjenama koje su o krimskom referendumu, neovisnosti Krima i njegovom pripajanju Ruskoj Federaciji dali Europska unija, Sjedinjene Američke Države i međunarodna zajednica", stoji u priopćenju uz podsjećanje da je takozvani referendum zapravo proistekao iz vojne agresije Rusije na ukrajinski teritorij.

"Bilo koja potpora kršenju međunarodnog prava, agresiji i separatizmu može imati snažan negativni utjecaj na mir i stabilnost i na Balkanu", upozorili su iz veleposlanstva Ukrajine u BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara