Dodik traži potporu za pobjedu na izborima od austrijskog ultradesničara

Dodik traži potporu za pobjedu na izborima od austrijskog ultradesničara
Foto: EPA

PREDSJEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik potražio je danas potporu za nastup na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini i od zamjenika predsjednika vlade Austrije, ultradesničara Heinza-Christiana Strachea, a mediji u BiH koje kontrolira Dodik izvijestili su kako je tijekom njihova susreta u Beču on to i dobio, odnosno da je Stracheova potpora "apsolutna".

Prema navodima Radio-televizije RS (RTRS), Strache i Dodik zajedničkog su neprijatelja našli u islamističkim radikalima, ali i u politici koju vode njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Strache i Dodik razgovarali o migrantskoj krizi na Balkanu

Strache i Dodik su kao središnju temu svojih bečkih razgovora odabrali problem ilegalnih migracija na Balkanu uz zaključak kako se tome mora odlučno suprotstaviti, posebice zato što drže da s migrantima dolaze osobe koje su prijetnja sigurnosti.

"Razgovarali smo o migranskoj krizi koja je u fokusu BiH. Iskustva koja je imala Austrija su za nas veoma bitna i vidimo da je koncept koji je primijenila s novom vladom veoma uspješan i mi ćemo pratiti takva kretanja", izjavio je Dodik.

Kazao je i kako je s Austrijom danas lakše surađivati jer je Strache vicekancelar, a vlada u kojoj je on, vodi "uravnoteženu, racionalnu i realnu politiku".

Razgovarali i o pobjedi protiv Macrona i Merkel na EU izborima dogodine

Dodik i Strache razgovarali su i o izborima za Europski parlament naredne godine. Lider austrijske Slobodarske stranke (FPO) ocijenio je kako će oni označiti prekretnicu u politici Europske unije jer će poraziti politiku njemačke kancelarke Merkel i francuskog predsjednika Macrona.

Dodikove veze s austrijskim ultradesničarima traju godinama i on je i ranije pokušavao upravo preko Strachea oslabiti politički pritisak kojemu je izložen zbog promoviranja secesionističke politike u BiH.

Unatoč Dodikovim očekivanjima od uspostave vlade kojoj je na čelu Sebastian Kurz i u kojoj Strache ima visoku poziciju, odnos Austrije prema BiH nije se promijenio, a njezina vanjska politika ostala je usmjerena na očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH te poticanje reformi nužnih za članstvo te zemlje u EU.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara