Dodjelom nagrada zatvoren 1. Zagreb film festival

DODJELOM nagrada večeras je u Kinu SCa završio 1. Zagreb Film Festival (ZFF) na kojem je u glavnom programu od 7. listopada prikazano tridesetak filmova iz dvadesetak zemalja.

Nagrade "Zlatni Bib", podbradnici od zlatnih šljokica koje je izradila kiparica i modna dizajnerica Ivana Popović, uručene su, odnosno zavezane dobitnicima oko vrata, u kategorijama dugometražnog i kratkometražnog igranog filma te dokumentaraca.

Uz čovječuljka, podbradnik je zaštitni znak Festivala, koji je posvećen autorskim prvijencima ili drugim po redu ostvarenjima.

Nagradu "Zlatni Bib" za dugometražni film (koja se sastoji i od tri tisuće eura) primio je za ruski film "Povratak", u ime redatelja Andreja Zvjagintseva, Konstantin Lavronenko, glavni glumac u toj priči o ocu koji se vraća dvojici sinova nakon 12 godina.

Britanskoj redateljici Jade DCruz uručen je "Zlatni Bib" (i tisuću eura) za dokumentarni film "Sonov posao". U kategoriji kratkog igranog filma s istom je svotom nagrađen rumunjski film "Priča iz bloka C" mladog redatelja Cristiana Nemescua, za koji je nagradu preuzela glumica iz tog filma Maria Dinulescu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebna priznanja žirija uručena su bosansko-hercegovačkom redatelju Pjeru Žalici za dugometražni film "Gori vatra" i njemačkoj redateljici Edini Kontsek za kratki film "Školarac".

Nagradu "Festivala prvih", s debitantima različitih umjetničkih područja koji se održao u sklopu ZFF-a na temu "reklamokracija", dobila je Lina Kovačević s radom "Edit this Banner".

U pet dana ZFF-a, prikazano je devet dugometražnih i devet kratkih igranih filmova te 11 dokumentarnih filmova u glavnom programu te brojni studentski i digitalni radovi u popratnom programu.

Po riječima direktora Festivala, Borisa T. Matića, sve projekcije, a i popratni događaji imali su brojnu publiku, što pokazuje da je 1. Zagreb Film Festival imao uspješan početak.

U popratnom programu, koji je svakodnevno trajao do kasno u noć u svim paviljonima Studentskog centra, održani su Festival digitalne kreativnosti, koncerti, predstavljanja knjiga i filmskih škola.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara