Dogodine početak gradnje Matoševe spomen-kuće u Tovarniku

Gradnja spomenkuće u čast velikanu hrvatske književnosti Antunu Gustavu Matošu u rodnom Tovarniku, na inicijativu tovarničkog ogranka Matice hrvatske, trebala bi započeti iduće godine, istaknuto je na četvrtoj sjednici Odbora održanoj danas u Zagrebu. L

Predsjednik Odbora akademik Dragutin Tadijanović izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim radom Odbora koji je spomenuti projekt pokrenuo 1998.

Tajnik tovarničkog organka Matice hrvatske Željko Anić izvijestio je da su riješeni imovinsko-pravni odnosi s bivšim vlasnikom Matoševe kuće, Družbom sestara Kraljice svijeta, te predstavio arhitektonsko rješenje spomen-kuće što ga je izradio arhitekt Goran Jukić i poduzeće Portal d.o.o. iz Zagreba.

Dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu Zlatko Kauzlarić Atač predložio je idejno rješenje stalnog postava spomen zbirke. Članovi su podržali njegov prijedlog, ocijenivši ga vrlo zanimljivim, te se dogovorili da će se koristiti iskustvima sličnih spomen-kuća vodećih svjetskih pisaca, primjerice Joycea u Dublinu ili glazbenika poput Mozarta, Beethovena i drugih velikana svjetske kulture i umjetnosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgradnja Matoševe spomen-kuće trajala bi tri godine, a novac će osigurati Ministarstvo kulture, Vukovarsko-srijemska županija i općina Tovarnik, a očekuju se i sponzorska sredstva iz zemlje i inozemstva, rečeno je na sjednici Odbora.

Članovi Odbora govorili su o nužnoj digitalizaciji Matoševe rukopisne ostavštine i druge građe vezane za život toga velikana hrvatske književnosti.

(Hina) xta ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara