Dok Hrvati roštiljaju, u svijetu se danas prosvjeduje. Pogledajte snimke

Dok Hrvati roštiljaju, u svijetu se danas prosvjeduje. Pogledajte snimke

Screenshot: YouTube/The Star Online

U HRVATSKOJ, ali i nekim drugim europskim zemljama, Praznik rada više služi kao praznik za roštiljanje, no u svijetu se itekako 1. svibnja obilježava štrajkovima, paradama, a često i nasilnim prosvjedima.

Time piše da su se posljednjih godina najveće demonstracije održavale na Kubi, u Istanbulu i Venezueli. Upravo u glavnom gradu Venezuele Maduru prošle su godine tamošnja policija i oponenti predsjednika Nicolasa Madura razmjenjivali kamenje, suzavce i molotovljeve koktele.

Marširaju i protestiraju za bolje radne uvjete

Ove su godine radnici diljem svijeta obilježili današnji Međunarodni praznik rada štrajkovima i marševima za bolje radne uvjete.

Na Filipinima oko 10 tisuća radnika marširalo je u glavnom gradu Manili kako bi se pobunili protiv ugovora na određeno vrijeme. Prosvjednici su zapalili veliku sliku predsjednika Rodriga Dutertea uz koju je pisalo "kralj lažljivaca", čime se željelo upozoriti na njegovu predsjedničku kampanju 2016. godine kad je obećavao da će zaustaviti poslodavce da zapošljavaju radnike na kratkoročne ugovore na određeno vrijeme.

U Južnoj Koreji deseci aktivista sukobili su se s vlastima nakon pokušaja da postave statuu za žrtve prisilnog rada ispred japanskog konzulata u gradu Busanu. Desetero je prosvjednika ozlijeđeno kad ih je policija pokušala rastjerati.

U Kambodži su sindikati pokušali marširati za veću minimalnu plaću, no vlada je zabranila marš koji se trebao održati duž grada, kako zbog sigurnosti tako i zbog budističke svečanosti koja se održava u isto vrijeme. Dvije tisuće radnika u tekstilnoj industriji okupilo se u parku, ali ih je zaustavila specijalna policija.

U Hong Kongu oko pet tisuća radnika marširalo je kako bi izvršili pritisak na poslodavce da prihvate vladin prijedlog koji bi ih spriječio u povlačenju novca iz mirovinskih fondova da pokriju druge troškove.

U Istanbulu zabranjeni prosvjedi sindikatima, u Moskvi gradonačelnik na čelu povorke

Na ulice su izašli prosvjednici od Pariza do Phnom Penha, a neke vlade odgovorile su mjerama za suzbijanje nereda, prenose agencije.
 
Berlin je nagomilao policijske snage na Međunarodni praznik rada, kada u gradu tradicionalno izbijaju nasilni prosvjedi, baš kao i u Istanbulu koji je zatvorio glavne ulice i ključne prometnice.
 
Najveći turski sindikati ne mogu održavati skupove na glavnom gradskom trgu Taksimu od 2014. kada su naciju potresli protuvladini prosvjedi zbog devastacije parka Gezi.
 
Stanje je bilo mirnije u Moskvi gdje je oko 130.000 ljudi sudjelovalo u povorci na čelu s gradonačelnikom Sergejem Sobjaninom.
 
"Učinit ću sve da osiguram bolji život običnih Moskovljana i da grad procvate", obećao je gradonačelnik.
 
Prosvjednici u glavnom gradu Tajvana Taipeiju tražili su bolje plaće i veća prava u maršu koji je organizirala konfederacija trgovačkih sindikata TCTU.
 
Predsjednik Tsai Ing-wen obećao je konkretne politike za rast plaća i poboljšanje uvjeta rada, uključujući i veće ovlasti inspektora rada.
 
U BiH kao da nema problema, tek simboličan prosvjed u Tuzli
 
Prosvjedi na Međunarodni dan rada počeli su 1880-tih kada su se radnici borili za osmosatno radno vrijeme.
 
Datum 1. maja sjećanje je na prosvjede u Chicagu prije 125 godina koji su prerasli u krvoproliće.
 
U BiH, iz koje godinama odlazi veliki broj mladih ljudi, koja bilježi visoku nezaposlenost i korupciju i koja se suočava s novom vrlo izglednom političkom krizom zbog problema oko izbornog procesa, na praznik rada sve je izgledalo posve drukčije, kao u zemljama koje nemaju nikakvih problema.
 
Tek jedan simbolični prosvjed održan je u Tuzli, a dekor Prvoga svibnja obilježile su tek budnice limenih orkestara diljem zemlje te masovni odlasci na izletišta i višednevni odmor budući je u BiH  većina institucija spojila vikend s utorkom i srijedom.
 
U BiH se naime Rad rada obilježava dva dana, kao u vremenu komunizma.
 
Sindikalci u Crnoj Gori požalili su se na niske plaće i upozorili da se društvo podijelilo na elitu milijunaša i one koji se bore za golu egzistenciju.
 
Prema službenim podacima, prošle je godine gotovo 83 tisuće radnika primalo plaću od 250 eura, oko 32 tisuće minimalac od 193 eura.
 
Sindikati su na skupu u Podgorici pozvali vladu da uključi u legalno tržište rada oko 30 tisuća radnika koji rade “na crno”, da zaustavi rast poreznog duga, konfiscira nezakonito stečenu imovinu, poništi štetne privatizacije, poveća porez na dobit i uvede porez na luksuz.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara